A Tesla és a Panasonic neve szinte már összenőtt, ha elektromos autózás tekintetében előkerül valamelyik vállalat neve. A japánok 2012 óta támogatják Elon Musk ambícióit az elektromos autók megépítésében. Legutóbbi hírünk az üzleti kapcsolat elmélyülését tudta megerősíteni, hiszen a Panasonic új vezérigazgatója, Yuki Kusumi szerint vállalatuk készen áll a Tesla új 4680-as cellájának tömeges gyártására. Emellett hajlandóak tetemes mennyiségű pénzt a gyártási infrastruktúra fejlesztésébe ölni. Ennek persze az a feltétele, hogy a most még csak prototípus-szinten megépítendő gyártósor, melyen a 4680-as cella készül, sikeres eredményeket produkáljon.

Éppen ezért olvastam meglepve a hírt, miszerint a Panasonic idén márciusban eladta a teljes Tesla részvénycsomagját, ezzel jelentős bevételforrást tudott realizálni. Mielőtt továbbmennénk, azt már most el kell mondanunk, hogy a japánok szerint ez a lépésük semmilyen módon nem fogja befolyásolni az üzleti kapcsolatot a Teslával.

Még a kezdetek idején senki (a Panasonic sem) akarta elfogadni azt a tényt, hogy egy elektromos autó akkupakkját cilinderes cellákból kell felépíteni. Azonban Elon Musk addig győzködte a japánokat, míg végül belementek a dologba és elkezdték szállítani a Teslának a 18650-es lítium-ion cellákat. A terv bejött és az elektromos autók felfutásával ma már minden gyártó ezt a technológiát keresi. A következő lépcsőfog a szilárdtest akkumulátor lehet, azonban az a kor még messze van, hogy ilyen kémiájú cellák teljesítsenek szolgálatot egy e-autóban.

A fent részletezett szerződés végül hosszútávú és gyümölcsöző lett. A Panasonic meglátta a fantáziát a Teslában, így 2010-ben egy komolyabb mértékű részvénycsomagot vásároltak az autógyártó papírjaiból. Ez a pakk került nemrég eladásra, nagyjából 3,6 milliárd dollár értékben. Ez egy szép szám, annak tekintetében meg főleg, hogy a részvényeket akkoriban nagyjából 30 millió dollárért vásárolták meg. A tranzakcióról és arról, hogy ez semmiben nem befolyásolja üzleti kapcsolataikat, a Panasonic már akkor értesítette a Teslát.

Mivel csak most derült fény erre, így a Panasonic ezt a média részére is megerősítette:

„A kapcsolatunk a Teslával, mint üzleti partnerünkkel nem változik, együtt haladunk tovább a sikerek felé.”

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!