A Tesla saját fejlesztésű, kiépítésű és fenntartású Supercharger villámtöltőhálózatának más gyártók általi használata már egy ideje téma. Sok más autógyártó egy fele ekkora hálózatért is igen sok pénzt megadna. Kérdés persze, hogy akkor miért nem esik neki a megvalósításnak az, aki ilyet szeretne. A márkaszervizek udvarára lerakott DC villámtöltő nem feltétlenül a legjobb megoldás, de persze van, ahol még ilyen sincs.

Igény tehát lenne a Tesla villámtöltők használatára, de eddig nem igazán volt erre lehetőség. Bár azt meg kell említenünk, hogy nagyjából 2013 írhattunk, mikor a Tesla és Elon Musk bedobta a közösbe, hogy használhatják bátran a töltőket, de a németeknek ez nem kellett. Hisz 2011-ben már megalkotta a CCS szabványt két német mérnök.

Az elzárkózás mellett ugyanakkor tavaly decemberben Musk beszélt arról, hogy lát lehetőséget egyes márkákkal a megegyezésre, de erről azóta sem született konkrét kijelentés sem a Tesla, sem más gyártó részéről. Eddig egyedül a napelemes tanulmányautót gyártó Aptera került képbe, mint biztos befutó. Azonban a németeknél talán most lesz valami elmozdulás az ügy érdekében.

Tegnap aztán váratlan hírként érkezett meg, hogy a Tesla hivatalosan is hozzáférhetővé teszi Norvégiában a Supercharger oszlopokat más autógyártók által készített elektromos autó számára is. A rendelkezés 2022 szeptemberétől érvényes, onnantól nem csak Teslák lesznek a norvég töltőkön. Hogy a nagyjából most 25 000 töltőoszlopból álló 2700 SuC helyszínből mennyi lesz elérhető a norvég töltőpontokon túl, azt egyelőre nem tudni.

Persze mindezt nem önszántából teszi a Tesla. Norvégiában ugyanis csak akkor jár állami támogatás új töltőpontok telepítésére, ha azt bármelyik autómárka tulajdonosa használhatja. A Tesla tehát vélhetően osztott-szorzott és arra juthatott, hogy még így is megéri a dolog. A dolog konkrétan a norvég Vestland megyében telepítendő oszlopokkal indul. Egyelőre a Tesla és a megye kormányzati képviselői első körben 5 állomás bővítéséről tárgyaltak, itt került elő az állami támogatás kérdése is. A Tesla képviselői áldásukat adták a feltételre, így 2022 harmadik negyedévétől ezen az 5 állomáson biztosan tölthetnek más autósok is. Csak azok a töltők lesznek publikusak melyek állami támogatással épülnek meg.

Az is lehet, hogy ez a Tesla csak pilot project keretében lép be az állami támogatásos töltőtelepítés piacára. Valljuk be, hogy Norvégiában számtalan helyen találni Tesla Supercharger állomást, ott nem számít, ha egy-egy állomást más autók is használhatnak. Idehaza ez másképp van, hisz néha még a Teslásoknak is várni kell a töltő felszabadulására.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!