A francia Total vállalat neve sok autósnak lehet ismerős, Magyarországon is jelen vannak kiváló minőségű kenőanyagaikkal. Azonban az autóipari átalakulásoknak köszönhetően komoly változások lesznek a személyautók összetételében pár évtizeden belül, ami elsősorban a belsőégésű motorral szerelt járművek eltűnésével jár. Ezért az ezekhez szükséges kenőanyagok iránti kereslet is erősen csökkenni fog.

Szerencsére a Total időben felismerte, hogy lépni kell és megkezdték ők is a saját belépőjük megszervezését az elektromos mobilitás területére. Ennek egyik fontos állomása volt, hogy átnevezték a vállalatot TotalEnergies-re (2021 június 1-én) és figyelmüket az elektromos autókat kiszolgáló infrastruktúra felé fordították. Ennek egyik momentuma az, hogy Amszterdamban az utcai töltőhálózat bővítését rájuk bízták. Konkrétan 1100 darab utcai töltőt telepítenek majd, oszloponként 2 csatlakozóval, tehát gyakorlatilag 2200 új töltőpont létesül a város területén a TotalEnergies.

A francia vállalat közleménye szerint a telepítéseknek 2022 őszéig el kell készülni. Azt viszont nem említik, hogy ezek a töltők AC, vagy DC töltők lesznek-e és mekkora teljesítményt lesznek képesek prezentálni. Ellenben az autósoknak lesz módja beleszólni a töltők leendő helyszíneinek kiválasztásában, így valóban egy jól használható, az elektromos autósokat segítő hálózatbővítés jön létre.

„A város 2200 új töltőpontjának telepítésével megtesszük a következő fontos lépést az amszterdami lakosok által elérhető tisztább levegő felé. Együtt a TotalEnergies-szel tovább folytatjuk a munkát egy megbízható töltőhálózat kiépítésén, amely elengedhetetlen az elektromos közlekedésre való átálláshoz.” Ezt Egbert de Vries, Amszterdam alpolgármestere mondta, aki egyben a város forgalomszervezési és környezetvédelmi biztosa. A mostani töltőtelepítés csak egy szakasza egy nagyobb megállapodásnak, amit az akkor még Total néven futó vállalat 2020 elején megnyert. A teljes megbízás 20 000 töltőpontról szól, amiből több, mint 6500 már jelenleg is működik. A mostani 2200 töltőpont ehhez a hálózathoz csatlakozik.

A TotalEnergies egyébként nagyban játszik, hiszen olyan európai nagyvárosokban nyert meg hasonló méretű tendereket, mint Párizs, vagy éppen London. A tervek szerint a vállalat 2025-re közel 150 000 utcai töltő üzemeltetéséért lesz felelős, melyek mind az elektromos autókra való átállást segítik. Németországban is jelen van a vállalat, itt leginkább benzinkutak területére telepített villámtöltőkben utaznak.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!