Elon Musk elárulta, hogy mekkora akkumulátorral érkezhet a Tesla Semi

0

Elon Musk még a gyártás megkezdése előtt elárulta a Tesla Semi várható akkumulátorkapacitását és jóval kisebb lesz, mint azt előzetesen gondoltuk.

Mikor 2017-ben a Tesla bemutatta a Semi nevű elektromos kamionját kétfajta hatótávopcióról beszéltek. A kisebbik, 480 km megtételére alkalmas egyetlen feltöltéssel, míg a nagyobb akár 800 km-re. Az árukat pedig 150 000 és 180 000 dollárban határozták meg.

Az akkumulátor méretének meghatározásánál figyelembe kell venni azt is, hogy a kamion megpakolt állapotában jelentősen veszít a hatékonyságából. Ilyen adatok mellett az akkumulátorcsomag méretét 600 kWh és 1 MWh közé tették az előzetes becslések.

Most azonban Elon Musk Joe Rogan műsorában elárulta, hogy a Tesla Semi akkumulátora 500 kWh körül lesz majd. Ami 100 kWh-val múlja alul az eredeti becsléseket. De valószínűleg Musk a teherautó kisebb, 480 km-es hatótávolságú változatról beszélt, mivel azt mondta, hogy a nagyobb hatótávú változat csak később fog érkezni.

Reagálva Bill Gates észrevételére miszerint az elektromos teherautók nem életképesek, Musk elmondta, hogy az akkumulátor többletsúlya jelent problémát. Mivel a tavaly bemutatott újfajta, akkumulátorstruktúrát fogják használni. A Tesla azt tervezi, hogy az új 4680-as cellákból felépülő akkumulátorcsomagot az alváz szerkezeti részévé teszik.

A közelmúltban kerültek nyilvánosságra képek a Semi legújabb prototípusáról és kiderült, hogy a Tesla még az idén megkezdi a gyártást és a szállítást is. Azonban még mindig rengeteg a kérdőjel a témával kapcsolatban.

Musk nemrégiben azt mondta, hogy a Tesla Semi-t az austini Gigafactoryban fogják majd gyártani, Texasban. De több arra utaló jelet is lehetett látni miszerint az autógyártó arra készül, hogy a Nevadában található Gigafactoryban készítsék a Tesla Semi-t.

A gyártás rajtjához közeledve minden bizonnyal további információk is érkezni fognak és végre minden részlet napvilágra kerülhet a Tesla jelenleg egyik legizgalmasabb projektjéről. Elon Musk többek között például azt is megígérte, hogy a Tesla Semi lesz a cég első járműve, amiben megjelenik a 4. szintű önvezetés.