Szövetségi nyomásra “önként” cseréli a Tesla a hibás MCU-kat

0

Úgy néz ki, a lassan szappanoperává csökevényesedett MCU ügy megoldódni látszódik. Az Egyesült Államok vonatkozó szabályozó szerve, az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) döntést hozott a sok Tesla tulajdonos életét megkeserítő ügyben: a Teslának kötelessége kicserélnie minden érintett autóban a hibás egységet, díjat ezért nem számolhat fel.

De miről is van szó? Akinek Teslája van, főleg régebbi, biztosan olvasott már arról, hogy mivel kell szinte biztosan egy idő után szembesülnie. A hiba a Tesla Model S és X esetében jelentkezik, melynek lényege, hogy a hatalmas, 17 colos központi kijelző mögött lakó hardver (MCU – Media Control Unit) teljesítménye az idő múlásával egyre inkább mutatja a gyengélkedés jeleit, míg végül teljesen kimúlik. Ennek oka, hogy az autók 2012-es bemutatása óta számtalan, új funkcióval bővült az egység tudása, így a sok új program (pl.: Spotify, Netflix, Youtube) és az ezek által generált adatok „elhasználták” a memóriacsipek írási-olvasási ciklusszámát.

Az MCU-k verziói:

  • MCU0 -2012 és 2015 decembere között
  • MCU1 – 2015 december és 2018 márciusa között
  • MCU2 – 2018 márciusától

Az MCU0 és MCU1 egységekbe 8GB, míg az MCU2-be 16 GB memória (eMMC) került. A hibát csak tetézte egy 2015-os frissítés, ami jelentősen megnövelte a naplófájlok számát is, még inkább meggyorsítva az csipek elhasználódását.

A probléma orvoslása eddig közel 2500 dollárnyi forintba is fájhatott, ha éppen nem lehetett megoldani a problémát az eMMC chip cseréjével. Ez utóbbi beavatkozás „csak” 1000 dollár környéki pénzt vett ki a tulaj zsebéből.

Erre a szituációra a már említett NHTSA is felfigyelt és vizsgálatot indított az ügyben, aminek most került pont a végére. A döntés értelmében a Teslának minden, ehhez kapcsolódó hibát ki kell javítania, költséget ezért nem számolhat fel. A mai napon pedig a Tesla el is kezdte értesíteni a tulajdonosokat arról, hogy „önkéntesen” elkezdik a visszahívási programot az érintett egység ügyében:

„A Tesla úgy döntött, hogy önkéntes visszahívási akció keretein belül minden, 2018 márciusa előtt gyártott Model S és Model X esetében kicseréli a beépített 8GB -os eMMC memóriakártyát a Media Control Unit-on belül, mivel az eMMC meghibásodhat a fokozott igénybevételtől. Rendszerünk szerint az ön Model S, vagy Model X járműve érintett a visszahívási akcióban.”

A levél további része arról szól, hogy a 8 GB-os kártya helyére egy 64 GB-os egységre kerül. Kérik továbbá az érintetteket, hogy ezért külön időpontot ne foglaljanak, a Tesla értesíteni fog mindenkit, hogy mikor és hova kell vinnie az autót. Kivéve persze, ha a probléma már hozza a szokásos tüneteket, vagyis a halott kijelzőt. 2021 márciusáig minden érintett további információkat fog kapni, ők várhatóan több, mint 100 ezren vannak világszerte.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!