Decemberben sem fagytak be az e-autó eladások Norvégiában

0

A december egy különösen erős hónap a személyautók eladásának területén, nyilván sokan ilyenkor jutalmazzák meg magukat, vagy családjukat egy új autóval. Norvégia ebből szempontból még érdekesebb, hiszen az eleve erős hónaphoz hozzájön a tény, hogy a világon itt a legnagyobb mértékű az átállás az elektromos meghajtásra, ami természetesen látszik az eladásokban is.

Rögtön az elején lelövöm a poént, Norvégiában 2020 decemberében dupla annyit elektromos személyautót adtak el, mint az azt megelőző hónapban. Konkrétan ez 13 718 darabot jelent decemberre! A teljes decemberi autóeladásokban 66,7 százalékkal van már jelen az elektromos meghajtás, míg az egész évre vetítve ez 54 százalék. Vagyis már minden második eladott autó elektromos volt (tisztán elektromos, vagy plug-in hibrid) az északi országban.

Összességében a 2020-as 13 718 darabos eladás több, mint 300 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest.

Típus tekintetében az Audi e-tron SUV volt a legnépszerűbb elektromos autó a norvég vásárlók között, ebből 9227 darab került eladásra. Sokan a Tesla Model 3-mat mondták volna győztesnek, de meglepő módon csak a második helyre került be 7770 eladott darabbal. Rögtön a nyomában a Volkswagen ID.3 van 7754 darabbal. Ezekben a számokban jól látszik, hogy a VW Konszern márkái hagyományosan jól fogynak Norvégiában és például az ID.3 majdnem fél év alatt behozta a Tesla Model 3 egész éves teljesítményét, kérdés, hogy mi lesz így a felállás majd 2021-ben?

A negyedik helyen a Nissan Leaf áll 5221 darbbal, míg a negyedik a VW e-Golf (5068 db), az ötödik pedig a Hyundai Kona (5029 db).

Visszatérve az Audi e-tron esetére, a típus egymaga 6,5 százalékkal van már jelen a norvég autóparkban. Az ID.3 is szép eredményeket produkál, pedig az első 700 darab csak augusztus végén érkezett meg Norvégiába! A novemberi 986 darabos vásárlás után decemberben már 2303 darabot vettek meg belőle.

De a Tesla Model 3-nak sincsen miért szégyenkeznie és a 2021-es modellévvel megjelenő frissítésekkel vélhetően továbbra is versenyben lesz a legjobbak között.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!