Németországban 1000 McDonald’s étteremnél alakítanak ki elektromos töltő pontokat

0

A gyorséttermi vállalat gőzerővel készül az éhes elektromos autó tulajdonosokra. Jogosan, hiszen csak novemberben majdnem 30 000 elektromos meghajtású járművet regisztráltak az országban. 

A McDonald’s Németország ötödik legnagyobb energiaszolgáltatójával, az EWE Go-val kötött megállapodást a közös projektről, ami eredményeként több mint 1000 elektromos töltőponttal ellátott gyorsétterem lesz az országban 2025-re.

Az EWE Go már 40 étteremnél be is fejezte a töltők (150 kW) kiépítését. A tervek szerint 200 másik fog elkészülni 2021-ben, 250 2022-ben és a maradék 2025-ig. 

Abban nem vagyunk még biztosak, hogy mindegyik csak DC töltő lesz, vagy AC-vel keverve, de annyit tudunk, hogy 100 százalékban megújuló energiával fognak működni. A töltőpontokkal foglalkozó cég egyébként már 500 helyen kialakított 1000 töltő pontot az országban, tehát mondhatjuk, hogy rendelkeznek valamennyi tapasztalattal, ugyanakkor az is biztos, hogy ez lesz a cég történelmének eddigi legnagyobb projektje. 

A McDonald’s-tól nem idegen egyébként az éttermek felszerelése elektromos töltési lehetőséggel, Olaszországban az Enel X-el együttműködve ebben az évben 100, 2021 végére pedig további 100 étteremnél építenek ki infrastruktúrát az elektromos járművek töltésére, tehát összesen 200 helyen. Hogy perspektívába tegyük, Olaszországban körülbelül 600 McDonald’s étterem található, így elég jó aránynak mondhatjuk, ha minden harmadik étteremben kiépítésre kerül egy töltőpont.

Egy olasz újság a következőket írta:

„Az első töltőállomások a Desio, az Eboli, a Loreto, a San Benedetto del Tronto, az Ancona és az Osimo McDonald’s éttermekben kerültek megépítésre. Ezek közül az utolsó három már aktív és az az alkalmazásokban is látható. A tervek szerint a következő városok, amelyeket bevonnak a Piombino, Barberino di Mugello, Alessandria, Quartu Sant’Elena és Firenze városainak éttermei.”

Jó látni azt, hogy egyre több vállalat és cég veszi észre a potenciált az elektromos autózásban. A McDonald’s esetében ez egy igazán praktikus ötlet, beugrassz egy ebédért és addig is tudod tölteni az elektromos járművedet. 

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.