Leáll a Tesla Model X és S gyártása az ünnepekre. De miért?

0

Az autóiparban egy típus generációváltása általában 4-5 év, azon túl nem nagyon nyúlik. Ez a tézis viszont nem állja meg helyét a Tesla két drágább modelljének esetében, ezek az S és az X.

A Tesla Model S először 2012-ben mutatkozott be és Elon Musk gyakorlatilag ezzel az autóval mutatta meg a világnak, hogy az elektromos autózás mennyire nagyszerű dolog tud lenni. Az autó alapjai és utastere gyakorlatilag azóta is ugyanaz, igaz 2016-ban az első lökhárító kapott egy ráncfelvarrást, de szinte minden más változatlan. A Model X 2015-ben mutatkozott be a világnak ám az elmúlt 5 évben itt még facelift sem történt. Természetesen mindkét autó az eltelt időben folyamatosan javult teljesítményben és megbízhatóságban egyaránt, köszönhetően az eleve kiváló alapra épített technológiának és a szoftveres háttér folyamatos fejlesztéseinek.

Jogos tehát az elvárás a Tesla irányába, hogy a kezdetben meghökkentő és azóta rengeteg márka által lemásolt, de az évek alatt megszokottá vált formai elemeket frissítse. Ez vélhetően a nem túl erős eladási mutatókon is javítana, bár itt vélhetően a Model 3 lopta el a show-t. Elon Musk pedig vélhetően nem fogja tovább húzni ezt a lépést, ráadásul most egy újabb jel utal erre: egy általa küldött céges körlevél a fremonti gyár dolgozóinak arról tanúskodik, hogy az említett két típus gyártását biztosító szalagok leállását tervezik 2020 december 24 és 2021 január 11 között. Természetesen a Tesla is rendszeresen beütemez leállásokat, amik a karbantartást szolgálják, ám ez a 18 napos leállás szokatlanul nagy. A leállás idejére a Tesla fizetett szabadságra küldi az érintett gyártósor dolgozóit és semmilyen további információt nem osztott meg az alkalmazottakkal.

Nem ez az egyetlen jel arra, hogy valamire készül a Tesla a Model X és S esetében, Európában például komoly, akár 5000 euró mértékű drágulás is bekövetkezett. Bár az áremelkedés hátterében közre játszhat még a Palladium-projekt is, mint árfelhajtó tényező. Még nem tudjuk, hogy a Palladium milyen nagy változásokat fog hozni, de egyes információk szerint a modellfrissítés új akkumulátorokat és hajtásláncot fog tartalmazni, ami a Model S és a Model X következő, Plaid verziójának lehet az alapja.