A QuantumScape bemutatta szilárdtest akkumulátoruk képességeit

0

Áttörés, forradalmi eredmények, világmegváltó technológiák! Valami ilyesmit vár mindenki az akkumulátortechnológia következő evolúciós lépcsőfokától, ami továbbra is lítium-alapú lesz, de jelentős javulást hoz számos paraméterben, ez a szilárdtest akkumulátor.

Minden nagyobb akkumulátorgyártó (pl.: Samsung SDI, LG Chem, CATL, SK Innovation) próbálkozik és fejleszt folyamatosan, hogy ők legyenek az elsők, akik előrukkolhatnak a nagy áttöréssel. Ezen gyártók mellett pedig vannak a „startup-jellegű” vállalatok, amik kifejezetten azért jöttek létre, hogy ezt az új technológiát ők mutathassák be elsőként tömegesen is gyártható formában.

Mostanában egyre többször hallani a QuantumScape-ről, ami egy San Jose-i központtal rendelkező vállalat, és alapítói a számítógépes guru Jagdeep Singh, valamint Tim Holme, aki egy Stanfordon végzett mérnök. A vállalat, miután már közel 1 milliárd dollárnyi kutatási pénzt gyűjtött össze, a tőzsdére is kilépett! Támogatói között Bill Gates, a Volkswagen és a Tesla társalapítója JB Straubel is ott van! Utóbbi az akkumulátorok utóéletének gondozásában vállal majd jelentős szerepet.

Híre és pénze tehát van a QuantumScape-nek, most már pedig eredményeket is tudnak felmutatni, amiket természetesen nyilvánosságra hoztak nemrég. A fejlesztések középpontjában egy kerámia-alapú szeparátor áll, amin régóta (2015 óta) dolgoznak az ottani kutatók és azóta sikerült alacsony selejt-rátával legyártani.

Ennél többet egyelőre nem árult el a QuantumScape, de a fenti ábra igen beszédes információkat tartalmaz. Az biztos, hogy a jelenlegi technológia főbb problémáit ki tudják küszöbölni, vagyis az új cellák gyorsan tölthetők, hosszú élettartamúak, magas energiasűrűségűek és alacsony hőmérsékleten is maximális hatásfokkal üzemeltethetők lesznek! Az alábbi videó bizony hosszú és angolul is van, de bámulatos dolgok láthatók benne Jagdeep Singh tolmácsolásában! A főbb pontokat mi is kiemelnénk.

Az első a töltési képesség. Az ígéret szerint az ilyen cellákból álló akkupakk 0-ról 80 százalékra töltése 15 perc alatt megtörténik.

Az akku élettartamával sem lesz gond, 800 ciklus után is 80 százalékos a kapacitás.

Végül az energiasűrűség kérdése, amit konkrét számokkal nem támasztott alá a vállalat, de az alábbi dián igen meggyőző ábra látható!

Ha ezeket valóban tudja majd a QuantumScape cellája és tömegesen is gyártható lesz belátható időn belül, akkor most érdemes bevásárolni a cég részvényeiből!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!