Tőzsdére lépett az egyik szilárdtest akkugyártó, a QuantumScape

0

Egy újabb hírrel szolgálhatunk azon olvasóinknak, akik árgus szemekkel figyelik az akkumulátortechnológia fejlődését és nagy reményeket fűznek a vélhetően következő lépcsőfoknak is felfogható szilárdtest akkumulátorokhoz. Hírek jönnek és mennek arról, hogy most éppen melyik vállalat lép mindjárt elő a tömeges méretekben is gyártható új technológiával, de a QuantumScape neve ebben a mezőnyben az élen van.

Az evidens, hogy a most is akkumulátorgyártással foglalkozó vállalatok (mint amilyen például az LG Chem, a Samung SDI, vagy éppen a CATL) a jelen technológiája mellett erősen kutatják a maguk megoldását az energiatárolás következő generációs megoldására, de a Quantumscape eleve ezért jött létre, és valami lehet a tarsolyukban, mert úgy döntöttek, hogy kilépnek a nagyok közé és tőzsdére viszik a vállalatot! A Quantumscape mindezt úgy oldotta meg, hogy összeolvadt a Kensington Capital Acquisition-nel és így lépték meg közösen a folyamatot. A Kensington Capitalról azt kell tudni, hogy egy elsősorban autóiparra fókuszáló befektetési bank. A Kensington vagyonkezelői alapjától kapott 200 millió dollárt is beleszámítva, és az 500 millió dolláros magántőke befektetést is figyelembe véve, a tranzakció 700 millió dollár bevételt jelent a QuantumScape-nek. Az ügylet zárásával pedig a QuantumScape-nek közel 1 milliárd dollár készpénze lesz a mérlegében.

A pénzek tehát szépen jönnek befelé a vállalathoz a fentebb említett 700 millió dolláron túl a Volkswagen is előbb 100, majd újabb 200 milliót dobott a közösbe. Az már csak hab a tortán, hogy Bill Gates is komoly potenciált lát a QuantumScape-ben, hiszen jelentős összegeket irányít a vállalat számlájára!

A QuantumScape (QS) egy San José-központú vállalat, aminek fő profilja az akkumulátorgyártás. 10 évvel ezelőtt alapította Jagdeep Singh. Ígéreteik pedig nem kevesebbek, mint:

  • Jelentős növekedés az energiasűrűség területén
  • Kevesebb, mint 15 perc alatt 0-80 százalékra tölthető akkucella
  • Hosszú élettartam
  • Biztonságos és nem gyúlékony akkumulátortechnológia
  • Alacsony gyártási költségek

Az alábbi ábra személetesen mutatja, hogy a QuantumScape hova tervezi belőni a termékét:

A fenti ígéretek igazi Szent Gráljai az akkumulátortechnológia jövőjének, reméljük valaki előrukkol végre egy ilyen, tömegesen gyártható cellával. Talán pont a QuantumScape lesz az?

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!