Jöhet az 1000 kilométer hatótávú elektromos Tesla kamion?

0

Elon Musk újabb információkat csöpögtetett a Tesla Semi-vel kapcsolatban és elmondta, hogy az elektromos kamion hatótávolsága végül akár 1000 kilométert is elérheti. Ez az igen figyelemreméltó teljesítmény pedig a vállalat házon belül fejlesztett akkumulátortechnológiájának köszönhető.

2017-ben a Semi bemutatásakor Elon Musk elmondta, hogy a kamion teherbírása 36 tonna lesz és kétféle hatótáv opció közül lehet majd választani. Az olcsóbb modellt 150,000 dollárért 480 kilométeres hatótávval, vagy a drágábbat 180,000 dollárért 800 kilométeres megtehető távolsággal.

Elon Musk elmondta, hogy megtalálták a módját hogyan is lehetne ezeket a tartományokat kibővíteni, és az érkező modell már akár 1000 km megtételére is képes lesz egyetlen feltöltéssel.

Az 500 km-es hatótávolság elérése szerintem meglehetősen egyszerű, triviális, hogy őszinte legyek egy teherautó esetében, ami 40 tonnányi rakományt vontat. Ilyen teherautók esetében még a 800 km-es hatótávolság is könnyen elérhető, mi pedig lehetőséget látunk az 1,000 kilométeres távolság megtételére is.”

Az Elon Musk által említett két hatótávolság egyezik azzal amit 2017-ben mondott, azonban az 1000 km egy egészen új információ.

Továbbá említést tett még a 40 tonnás rakományról, ami szintén kérdéseket vet fel. 40 tonna az 88,000 font és az Egyesült Államokban a teherautók súlykorlátja 80,000 font, vagyis körülbelül 36 tonna. Ez különösen fontos tényező, mivel az, hogy mekkora mennyiségű / súlyú rakomány szállítható vele komolyan befolyásolja a jármű jövedelmezőségét. Ez pedig az elektromos teherautóknál sokszor jelent problémát az akkumulátorcsomag súlya miatt.

Musk erről így vélekedett:

„Alapvetően ugyanannyi rakományt tud majd szállítani, mint egy dízel teherautó. Úgy gondoljuk, hogy 1 tonna lehet majd a hátránya. Ezen a ponton úgy véljük, hogy hosszú távon ez az 1 tonnás hátrány nullára redukálódik az elektromos teherautóknál.”

A vezérigazgató azt is megerősítette, hogy a Tesla Semi a Battery Day-en bemutatott cellákat és akkumulátorcsomag-szerkezetet fogja majd használni. Az is elmondta, hogy a felhasznált cellák energiasűrűsége 300 Wh/kg.