Meglepően nagyon fejlődött a zöldenergia-előállítás 2020-ban

0

A környezet védelme rendkívül fontos napjainkban, hiszen ezzel is biztosítható, hogy bolygónk egy élhető világ maradjon a következő évtizedekre is. Az egyik legpusztítóbb hatást a környezetre a növekedő szén-dioxid kibocsátás teszi, így nagyon nem mindegy, hogy a mindennapjaink alapját biztosít elektromos áram előállítása során mennyi kerül a légkörbe ebből a gázból.

A legtöbbet ennek elkerülése érdekében azzal tehetjük, hogy a szükséges elektromos áramot megújuló energiaforrások igénybevételével állítjuk elő és csak a szükséges mértékig ragaszkodunk a fosszilis energiahordozó felhasználásához. A megújuló energiaforrások legfőbb képviselője jelenleg a szél és napenergia, melyek elektromos árammá alakítása folyamatos fejlődést tud felmutatni. A Guardian szerint 2020 ebben kiemelkedően eredményes volt:

„Az IEA (International Energy Agency) kedden közzétett tanulmánya szerint a 2020-ban globális szinten megtermelt elektromosság közel 90 százaléka már megújuló forrásból származik, míg a maradék 10 százalék jött csak gáz és szénerőművekből. Ez a trend előrevetíti annak lehetőségét is, hogy a zöld energiák lehessenek a legjelentősebb energiaforrások 2025-re, kiszorítva ezzel a szenet, ami az uralkodó energiaforrásunk volt az elmúlt 50 évben.”

A Nemzetközi Energia Ügynökség vonatkozó számait annak Renewables 2020 nevű tanulmányában ismerheti meg az érdeklődő. A 2020-as év legnagyobb megújuló energia termelői az Egyesült Államok és Kína, és ha globálisan nézzük, a tisztán megtermelt energia mértéke eddig az idei évben már 200 GW. Ezen két ország ténykedése pedig még csak a kezdet, hiszen hamarosan India és Európa is beszáll. Számítások szerint így akár 10 százalékkal is bővülhet a tiszta forrásból származó elektromos áram a következő években. 2015 óta ez a legnagyobb mértékű növekedés.

A koronavírus hatása is meglátszik a globálisan vett energiafelhasználásban, 5 százalékos csökkenéssel, az elektromos áraméban 2 százalékkal a 2020-as év eddigi időszakában. Dr Faith Birol, az IEA egyik vezetője elmondta:

„A megújuló energia szembeszáll a világjárvány okozta nehézségekkel, erőteljes növekedést mutatva, miközben más üzemanyagok nehézséggel küzdenek a felhasználás tekintetében. Az ágazat rugalmasságát és pozitív kilátásait egyértelműen tükrözi, hogy a befektetők továbbra is erősen érdeklődnek iránta és a jövő még fényesebbnek tűnik, mivel új kapacitásbővítések várhatók az idei és a következő évi rekordok felállítása érdekében. Az egyes kormányok is segíthetik ezeket a folyamatokat, hogy megteremtsék a fenntartható fellendülést és felgyorsítsák a tiszta energiára való áttérést. Például az Egyesült Államokban: ha a következő amerikai adminisztráció által javasolt tiszta villamosenergia-tervezetet végrehajtják, az a napelem és a szél jóval gyorsabb megjelenéséhez vezethet, ami végső soron hozzájárulhat az energiaszektor gyorsabb dekarbonizációjához is.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!