Újabb GM gyár alakul át elektromos járművek gyártására

0

Valami mozgolódás valóban megindulhatott a General Motors háza táján, hiszen egyre másra jönnek az elektromos mobilitással kapcsolatos információk. Az első, igazán nagy horderejű hír a Factory Zero kivitelezési munkálatainak megindítása volt pár napja. A hír lényege, hogy a GM 2,2 milliárd dollár befektetésével teljesen átalakítja a Detroit-Hamtramck üzemét arra, hogy csak elektromos járművek készülhessenek ott. Ez lesz a „Factory Zero”. Itt fog készülni a GMC Hummer EV pickup és a GM többi elektromos autója.

Ha már elektromos Hummer, a típus premierje során begyűjtött információinkat is ajánljuk az olvasó figyelmébe. Így pár nappal a Factory Zero bejelentése után pedig igazi meglepetésként ért minket a GM bejelentése, miszerint egy másik gyára is hasonló átalakítás alá fog esni! Ez pedig a Tennessee-ben található Spring Hill-i üzemük, itt is közel 2 milliárd dollárba kerül majd a művelet! Az átalakított gyár fő terméke a Cadillac LYRIQ elektromos SUV lesz!

„A General Motors Co. (NY-i tőzsdén jegyezve: GM) örömmel jelenti ma be, hogy a Spring Hill-béli (Tennessee állam) összeszerelő üzeme lesz a vállalat harmadik olyan gyára, ahol elektromos járművek készülnek majd. A másik két üzemünk a Factory ZERO Detroitban és Hamtramckben (Michigan), valamint az Orion Összeszerelő üzem Orion Township-ben (Michigan).”

Egy jelentős különbség lesz a Zero Factory és Spring Hill között, hogy utóbbiban még egy ideig megmaradnak a belsőégésű motorral készülő járművek gyártása is (Cadillac XT5 és XT6). Azonban a jövő is már bekopogtat Spring Hill ajtaján, hiszen az augusztusban bemutatott luxus crossover, a Cadillac Lyriq is itt készül majd!  Közleményében a Cadillac úgy vélekedett az autóról, hogy ez lesz az, ami „újra definiálja az amerikai luxust” és rávezeti a márkát az elektromos átállásra, viszont a technikai adatok ismertetése elég soványra sikeredett. Amit jelenleg tudunk, az a több, mint 482 km (300 mérföld) hatótáv, az akár 19 kW-os AC fedélzeti töltő jelenléte, valamint a választható hajtásmód (hátsó, vagy összkerék) lesz.

Akkor a GM még nem árulta el, hogy hol készül majd az autó, de most már ez az információ is tudottá vált. A Lyriq gyártása 2022-ben kezdődhet meg, nyitóára 60 000 dollár alatt várható.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!