A Ford ismét hatalmas összeget fektet az elektromobilitásba

0

A cég 1,8 milliárd dollárt fektet be Kanadában elektromos autók gyártásába. A Ford a már meglévő Oakville-ben található gyárát alakítaná át derül ki a vállalat közleményéből.

A bejelentés a Ford és az Unifor, Kanada egyik legnagyobb szakszervezete között létrejött megegyezés részét képezi. A Ford a vele kötött megállapodás részeként nem csak az alkalmazottak helyzetén javított, hanem különböző bónuszokkal is megjutalmazza az ottani dolgozókat, továbbá még a saját Kanadában folytatott tevékenységét is bebiztosította.

A munkavállalók által ma jóváhagyott kollektív szerződés alapján a Ford elkötelezi magát az Oakville Assembly Complex üzemének átalakítása mellett, hogy 2024-től kezdve itt már csak tisztán elektromos autók készülhessenek. Valamint egy új motorprogram is bevezetésre kerül.”

Dean Stonley, a Ford kanadai elnöke és vezérigazgatója így kommentálta a bejelentést:

Együttműködve az Uniforral és tárgyalásokat folytatva a mind a szövetségi, mind a tartományi kormányokkal, ez a megállapodás fontos lépés az alkalmazottaink, ügyfeleink és közösségünk erősebb jövőjének felépítése felé. Az akkumulátoros járműgyártás megkezdésével az Oakville Assembly Complex-ben megerősítjük a kanadai működésünket, mint a fejlett autópar vezetői.”

Azt azonban még nem tudjuk pontosan mely elektromos Ford modellek fognak Kanadában készülni. A cég egyébként 3600 embert foglalkoztat az üzemében és jelenleg a Ford Edge és a Lincoln Nautilus modellek készülnek itt. Nem olyan rég, 2019-ben maradt abba a Ford Flex és a Lincoln MKT gyártása. 

Elektromos járműveket tekintve, a Ford mexikói gyárában készül a Mustang Mach-E és 2022-től Michiganben tervezik gyártani a Ford F-150 Electricet. A múlt hónapban már hozzá is láttak annak a gyárnak az építéséhez, ahol majd az elektromos F-150 fog készülni, Dearbornban, Michiganben. 

Az már jól látszik, hogy a Fordnak igen komoly tervei vannak az elektromobilitás terén, már a Mustang Mach-E megvalósítása is ezt mutatta és az elektromos F-150 bejelentése is csak még inkább megerősítette ezt. Izgatottan várjuk milyen elektromos autókkal fok előrukkolni a Ford az elkövetkezendő években.