Egyre több ember fejében fordul meg a gondolat, hogy a jelenleg használt belsőégésű motorral szerelt személyautóját lecserélné részben (plug-in és mild hibrid), vagy tisztán elektromos autóra. A technológia jó és bár jelenleg még vannak kisebb kompromisszumok a használatában, ma már egy élhető alternatívát tudnak biztosítani a mindennapos használathoz. Sajnos az első pofon az ilyen váltásnál akkor jön, amikor szembesülünk az árakkal. Egy új plug-in hibrid, vagy tisztán elektromos (állami támogatással is) karcolja minimum a 8-9 millió forint alját, ahonnan csak feljebb vezet az út.

Ilyenkor van az, hogy körülnéz az érdeklődő a használt piacon és elkezd számolgatni, hogy ha hitelből kell kipótolni a rendelkezésre álló összeget, a magas kamat miatt mikorra térül meg a befektetés, amit pluszban ki kellett fizetni egy belsőégésű autóhoz képest.

Erre a problémára nyújt most megoldást a skót kormányzat. Kamatmentes állami hitelt lehet ugyanis felvenni hamarosan az országban használt elektromos autókra is. Ez a támogatási forma eddig is létezett Low Carbon Transport Loan néven, de csak új elektromos autókra lehetett felvenni. Az mostani, használt autókra is felvehető hitelek kibocsátása 2020 szeptember 28-tól indul, maximális összege 20 000 angol Font, a futamidő akár 5 év is lehet és a legjobb az egészben, hogy kamatmentes! Ha átszámoljuk ezt a pénzt, akkor az Forintban 7,8 milliót jelent (1 GBP = 390 HUF), amiből már lehet szép példányokat is kifogni, akár a tisztán elektromos kategóriában is. A hitel célja elsősorban az, hogy olyanoknak segítsen lecserélni régi, környezetszennyező járművüket, akik eddig a magas hitelkamatok miatt vonakodtak ettől.

Hirdetés

A hitel kibocsátója az országban az Energy Saving Trust vállalat és a legjobb az egészben, hogy nem csak magánszemélyek, hanem vállalkozások is igényelhetik, hogy például egy pizzéria kiszállító járműve ne egy öreg 1.2 benzines vacak legyen, hanem például egy zéró helyi kibocsátású autó. A program keretösszege 85 millió angol Font, amiből jó páran válthatnak az új technológiákra.

A Low Carbon Transport Loan néven futó hitel is Skócia azon törekvési csomagjának a része, aminek keretein belül például 2032-re teljesen ki akarják szorítani az új eladásokban a belsőégésű autókat, vagy éppen az ország karbon-lábnyomát csökkentik a lehető legkisebbre!