A BP szerint már a zöld energiáé a jövő!

0

Egyre inkább úgy tűnik, hogy lassan a nagy energetikai vállalatok is belátják, merre mennek a trendek. A környezet védelme és a zöld energiák egyre nagyobb térnyerése megállíthatatlan, hiába vitte el a világ figyelmét idén a koronavírus. Az energia-előállítás ilyen módú szemlélete és az elektromos autózás kéz a kézben jár, így lassan olyan vállalatok is változtatnak a hozzáállásukon, amik fő bevételi forrása fosszilis energiahordozókon, leginkább kőolajon alapszik.

Ennek legújabb példája a BP és annak kitekintő tanulmánya, ami 2020-ra vonatkozik. Itt már jelentős változások figyelhetőek meg a 2019-es hasonló elemzésükhöz képest, amiben még folyamatosan növekvő igényt vetítenek előre a kőolajra, aminek csúcsa 2030-ra tetőzik.

Az idei elemzés 3 forgatókönyvet mutat be annak szemléltetésére, hogy miként alakul át a világ energiatermelése 2050-re.

„A forgatókönyvek segítenek szemléltetni a következő 30 év lehetséges eredményeit, bár a bizonytalan tényezők megléte jelentős. A létrehozott forgatókönyvek továbbá nem tartalmazzák a lehetséges kimenetelek teljes körű leírását!”

A lehetséges forgatókönyvek:

  • Rapid Transition (az energia-előállítás során felszabaduló szén-dioxid kibocsátás akár 70 százalékkal is csökkenhet 2050-re)
  • Net Zero (az energia-előállítás során felszabaduló szén-dioxid kibocsátás akár 95 százalékkal is csökkenhet 2050-re)
  • Business-as-usual (az energia-előállítás során felszabaduló szén-dioxid kibocsátás kevesebb, mint 10 százalékkal csökken 2050-re a 2018-as szinthez képest)

„A politikai változásoknak és a társadalmi preferenciák elmozdulásainak eredményeként mindhárom forgatókönyv szerint csökken a szénhidrogének (szén, olaj és földgáz) aránya a globális energiarendszerben. Ehhez a megújuló energia szerepének megfelelő növekedése társul, mivel a világ egyre inkább villamosít. Ennek az elmozdulásnak a mértéke a három forgatókönyv szerint jelentősen eltér, a szénhidrogének aránya az elsődleges energia-előállításban a 2018. évi 85% -ról 2050-re 70-20% -ra csökken, a megújuló energia aránya pedig 20-60% -ra nő.”

Ha már a bevezetőben említettük a koronavírust, akkor leírjuk, hogy a BP is számol vele a tanulmányában. Az első két forgatókönyvben a vírus jelentősen lelassítja a kőolajfelhasználást. A harmadik forgatókönyv (Business-as-usual) szerint a kőolaj iránti igény majd csak 2030-ban tetőzik.

Akárhogyan is, reméljük hogy a fosszilis energiahordozóknak mielőbb bealkonyul és eljön egy tisztább energia korszaka.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!