Duplázott a DAF – akár kétszer akkora távolság egyetlen töltéssel

0

A kamion így egy nap alatt 500 km megtételére képes közbeiktatott töltésekkel.

A DAF bejelentette az új, kiterjesztett hatótávú verzióját a CF Electric elektromos kamionnak, ami egy feltöltéssel kétszer akkora távolság megtételére lesz képes, mint a jelenleg árult verzió. A továbbfejlesztett jármű a VDL elektromos buszaiból kölcsönzött technikának köszönhetően nagyobb teher szállítására is alkalmas lesz.

A legfőbb előrelépés az akkumulátortechnológia terén történt. Az új akkupakk 350 kWh tárolására képes, amiből 315 kWh használható fel (az előző verzió 170 kWh energiát tudott megőrizni). Ekkora teljesítmény elegendő ahhoz, hogy az egy feltöltéssel megtett kilométerek száma 220-ra emelkedjen az előd 100 kilométeres teljesítményéről.

Azért, hogy az akkupakkot optimális hőmérsékleten tudják tartani változó körülmények között is, az egészet egy speciális anyagba ágyazták:

„Az akkupakkot gélbe ágyaztuk, ami lehetővé teszi, hogy annak hőmérséklete az időjárástól függetlenül mindig 25°C és 40°C között maradjon, ami hozzájárul ahhoz, hogy az akkumulátor tartósabb legyen, és hogy kiegyensúlyozott legyen a teljesítménye.”

A fejlesztés legnagyobb előrelépése – ami talán a személyautók rendszereibe is meg fog érkezni – az, hogy bár az akkupakk kapacitása a kétszeresére növekedett, annak mérete nem változott, a tömege pedig 700 kilogrammal csökkent, „ami közvetlenül a rakomány lehetséges súlyát növeli”.

A DAF állítása szerint a 75 perces gyors töltés képességével a CF Electric akár napi 500 kilométert is meg tud tenni:

„Ha rakodás közben és a sofőrök kötelező pihenőideje alatt töltik a DAF CF Electric akkumulátorát, egy nap alatt akár 500 kilométert is meg lehet tenni tisztán elektromos meghajtással. Ez rendkívül előnyös a kamion termelékenysége és hatékonysága szempontjából.”.

A teherautóból kétféle verzió lesz elérhető szeptembertől:

            -FT tractor (4×2 alváz),

            -FAN rigid (6×2, kormányzott hátsó tengellyel, a maximális manőverezhetőség érdekében).

Az új CF Electric első példányainak leszállítása 2021 elejére várható (az eredeti CF 2018 óta áll tesztelés alatt, és 2019 óta elérhető a vásárlóknak).