Jöhetnek az elektromos repülők?

0

A Tesla akkumulátorkutató csoportja, melynek vezetője Jeff Dahn, új kutatási cikket tett közzé anódmentes lítium-fém elemcellájuk előrehaladásáról.

Az új akkumulátor cella előrelépést jelent az energiasűrűség javításában. Egy fontos részletet kiemeltek a cikkben, ahogy az akkumulátor-kutatók megemlítették, hogy ez az új akkumulátor akár „villamosított városi repülést” is lehetővé tehet: „Az ilyen nagy energiasűrűség hozzávetőlegesen 280 km-rel megnövelheti az elektromos járművek hatótávolságát, vagy akár lehetővé teszi az elektromos városi repülést.”

Ténylegesen a „városi” repülésről beszélnek, amely valószínűleg azon elektromos légi taxi szolgáltatásokra vonatkozik, amelyeken több vállalat, például az Uber is dolgozik.

Ezek a szolgáltatások az állóhelyzetből való függőleges felszállásra képes (eVTOL), elektromos repülőgépekre épülnek, amelyek általában néhány utast szállíthatnak rövid távolságra.

A jelenlegi anódmentes lítium-fém akkumulátorcellák, amelyeket a Tesla akkumulátor-kutató csoportja tesztelt Kanadában, Jeff Dahn vezetésével, nagyjából 460 Wh/kg energia sűrűséget és térfogati energia sűrűséget ér el, 1000 Wh/L-en. Ez nagyobb kapacitású eVTOL repülőgépeket eredményezhet, de ezzel együtt már nagyon közel áll a kereskedelmi elektromos repülőgépek megvalósításához is.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk korábban már megemlítette, hogy tervez egy kereskedelmi VTOL elektromos repülőgépet, és becslése szerint a Li-Ion akkumulátoroknak 400 Wh/kg energiasűrűséget kell elérniük ahhoz, hogy az akkumulátorok képesek legyenek „megverni” a kerozint, és az elektromos repülőgépek életképesek lehessenek.

Tavaly Musk azt mondta, hogy szerinte ez öt éven belül bekövetkezik.

Az anódmentes lítium-fém akkumulátorcelláknak hozzávetőlegesen csak 10%-kal kell növekedniük az energiasűrűség tekintetében, hogy Musk terve valóra váltható legyen. Dahn csapata azonban elsősorban a cellák energiasűrűségének javítására összpontosít, mivel jelenleg csak 200 ciklust érnek el (tehát 200 darab teljes feltöltés bírnak ki) – bár ez már nagy előrelépés a tavalyihoz képest.

De ki más lenne ennél alkalmasabb a feladatra, ha nem a Tesla?

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!