70 000 elektromos töltőállomás kiépítése – a BP milliárdokat fektet a zöld energiába

0

Amit a BP-ről és a megújuló energiáról előzetesen tudni érdemes, hogy még februárban jelentették be, hogy 2050-re, vagy ha lehet, hamarabb nullára szeretnék csökkenteni a teljes szervezet káros anyag kibocsátását. Kitűzték maguk elé azt a célt, hogy az idő múlásával növeljék a nem olaj- és gázipari vállalkozásokba történő beruházásaik arányát.

A cég előrevetítette azt is, hogy átrendezik a vállalati struktúrát, és júniusban a vezérigazgató, Bernard Looney bejelentette, hogy megválnak a cég dolgozóinak 15 százalékától, ami 10 000 munkahely megszűnését jelenti. Az csak később derült ki, hogy a közvéleménnyel ellentétben ezt a döntést nem csak a koronavírus miatt hozták meg, hanem ez az első lépések egyike Looney tervében a cégháló zöld energiára való átállítására.

A katasztrofális második negyedéves, 16,8 milliárd dolláros veszteségük után a BP bejelentette, hogy 2030-ig fokozatosan csökkenteni fogják a napi gáz- és olajtermelésüket 1 millió hordóval. Így a 2019-es termelés 40 százalékát fogják csak megtermelni, de évente 5 milliárd dollárt terveznek a zöld energiába fektetni. A CNN így írt erről:

„A BP egy évszázados kutatás utáni irányváltása az olajtól a zöld energia felé jelentős beruházásokat fog hozni a bioenergiában, illetve a hidrogén és a szén felhasználásában, és tárolásában. 70 000 elektromos töltőállomás kiépítését is megcélozták a jelenlegi 7 500 mellé. Eközben a cég csökkenteni fogja az olaj- és gázfinomító portfólióját, és az ehhez szükséges eszközök eladásából 25 milliárd dollár nyereségre számít.”

Looney elmondta, hogy szerinte az elmozdulás a zöld energia felé a befektetőiknek is érdekük. Mel Evans, a Greenpeace aktivistája szerint:

„A BP végre ráébredt, hogy ebben az évtizedben rendkívüli mértékben kell csökkentenie a széndioxid kibocsátását. A Shell-nek és az iparág minden szereplőjének követni kéne az olaj és gáz előállítására vonatkozó visszalépéseket, hogy teljesíteni tudjuk a globális klímacélokat. A BP-nek tovább kell mennie, és megszakítania a partnerségi kapcsolatot az orosz Rosneft olajtársasággal.