Európában először a megújuló energiaforrások több villamos energiát generáltak, mint a fosszilis tüzelőanyagok

1

A zöld energia, amely magában foglalja a szél, a napenergia, a víz és a bioenergiát, 2020-ban először tette ki az Európai Unió villamosenergia-termelésének 40% -át, szemben a fosszilis tüzelőanyagokkal, amelyek 34%-ot generálnak – jelentette az Ember független kutatóközpont féléves jelentésében.

A zöld energia előállítása 11% -kal emelkedett, a fosszilis tüzelőanyagok által előállított energia pedig 18% -kal csökkent. Az új szél- és napenergia-berendezések, valamint a kedvező időjárási viszonyok 2020 első felében növelték a szél- és a napenergia előállítását.

A növekvő zöld energia és a pandémiának köszönhető energiaszükséglet csökkenése a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkenését eredményezte. A szélenergia 11% -kal, a napenergia 16% -kal, a víz által generált energia pedig 12% -kal emelkedett. A bioenergia előállítása körülbelül 1% -kal nőtt.

A szén halála

A szén felhasználása 32% -kal, a földgázé pedig 6% -kal esett vissza az EU-ban. Minden olyan Európai Uniós országban, amely továbbra is szén erőműveket használ, csökkent a széntermelés:

OrszágSzén felhasználásának csökkenése százalékban
Portugália95%
Spanyolország58%
Görögország58%
Ausztria54%
Írország48%
Románia40%
Németország39%
Bulgária20%
Csehország20%
Lengyelország12%

Ausztria és Svédország márciusban véglegesen bezárta utolsó szénüzemét, Spanyolország pedig a következő években tervezi ezt a lépést megtenni.

Gyors váltás

Dave Jones, az Ember vezető villamosenergia-elemzője elmondta:

„Ez egy szimbolikus pillanatot jelent az európai villamosenergia-ágazat átmenetében. A megújuló energiaforrások több villamos energiát generáltak, mint a fosszilis tüzelőanyagok, mivel a szén helyét átvette a szél és a nap. Ez a gyors váltás mindössze kilenc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása még kétszer annyi volt, mint a megújuló energiaforrásoknak.”

A független elemzőközpont, az Ember összefoglalója:

„Most már nyilvánvaló, hogy Európában a szén helyett a megújuló energiára történő váltás gyorsabb, mint a legtöbb ember gondolta volna. Egyrészről a COVID-19 ebben az évben lelassította az új szél- és napenergia-telepítéseket, másrészről viszont a megújuló energiaforrások ellenállóbbnak bizonyultak, mint a fosszilis tüzelőanyagok a válsággal szemben.”

Az Ember eredményeit a Global Energy Monitor kutatói megerősítették. Christine Shearer, a Global Energy Monitor program igazgatója elmondta:

„Az a tény, hogy ilyen gyors hanyatlás történt, azt bizonyítja, hogy a szénenergia egyre kevésbé versenyképes az energiapiacon.”