2019 júniusában érkezett a hír, hogy a Volkswagen és a Nortvolt közös vállalkozást hoztak létre, hogy felkészüljenek az elektromos autók akkumulátorainak nagyszabású előállítására Németországban. A Northvolt vállalathoz már többen is csatlakoztak. Közel 1 milliárd dolláros tőkeemelést hajtottak végre, melynek keretében a BMW és a Volkswagen is részesedést szerzett a vállalatban.  A Volkswagen a Northvolt részvényeinek közel a 20 százalékát megszerezte.

Hirdetés

Dr. Stefan Sommer, a Volkswagen-csoport alkatrészek és beszerzés területekért felelős igazgatósági tagja, valamint a Nortvolt AB Igazgatósági tagja elárulta, hogy “Optimalizáljuk a Volkswagen-csoport jövőbeli stratégiai helyzetét a kulcsfontosságú akkumulátorok területén. A külső gyártókkal rendkívüli biztonságos ellátási bázis mellett szisztematikusan fejlesztjük tovább a kapacitásainkat.”

Továbbá Thomas Scmall, a Volkswagen Group Components vezérigazgatója szerint, “Az akkumulátorcellák előállítása Salzgitterben fontos lépés az e-mobilitás irányában. Összekapcsoljuk a Salzgitter telephely meglévő képességeit és az Akkumulátor Tudásközpont meglévő kompeteciáit. Ezzel egyidőben pedig folytatjuk az akkumulátorcellák fejlesztését és az új szabványok kidolgozását.”

Emellett a Volkswagen-csoport stratégiai kapcsolatokat tart fenn számos gyártóval az akkumulátor-ellátás biztosítása érdekében szinte a világ összes pontján. Ezek a gyártók az LG Chem, Samsung és az SKI Európában, valamint a CATL Kínában és Európában. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor a VW igénye 2025-től várhatóan meghaladja a 150 gigawattórás éves szinten csak az európai piacon.