Hivatalos fotók és infók az 500 kilométer hatótávú elektromos Skoda SUV-ről

0

Három hónappal a típus nevének bejelentése és megannyi kémfotó után a Skoda hivatalos fotókon mutatta be az első 100%-ban elektromos-hajtású SUV-ját, a Skoda Enyaq-ot. Igaz, hogy az álcafólia még védi a modell apróbb részleteit, de néhány fontos információt közzétett a gyártó.

Elsőként érdemes tisztázni, hogy az Enyaq valahol a Kodiaq és a Karoq között helyezkedik el méretben a maga 4.64 méter hosszával, 1.87 méter szélességével és 1.61 méter magasságával. Az utastérbe bepillantva egy 13 colos érintőképernyő és egy kiterjesztett valóság technológiát használó head-up display lesz elsőként megfigyelhető, na meg az, hogy a Skoda strapabíró, minőségi anyagokat használt. A csomagtér mérete 585 literben lett meghatározva, ami messze elmarad a Kodiaq 720 literétől, viszont tágasabb, mint a Karoq 520 literes raktere.

Az elektromos autózás szerelmeseinek, a MEB platformra épülő modellből öt különböző teljesítményű kivitel is elérhető lesz. A belépőszintet az Enyaq iV 50 képviseli majd, itt egy hátsó tengelyen elhelyezett villanymotor szolgáltat 148 lóerős teljesítményt, az 55 kWh (52kWh használható) kapacitású akkumulátor pedig 340 kilométeres hatótávolsággal teszi teljessé a képet.

Az Enyaq iV 60 esetében a fenti értékek 180 lóerőre és 390 kilométerre módosulnak a 62 kWh (58 kWh használható) kapacitású akkumulátorcsomagnak köszönhetően. 

A legnagyobb, Enyaq iV 80-ban már 82 kWh-s (77 kWh használható) akkumulátornak köszönhetően akár 500 kilométer hatótávra is képes lesz a csehek újdonsága. A különbséget leginkább az szolgáltatja a típus esetében, hogy két összkerekes változat is elérhető lesz belőle, az Enyaq iV 80X 265 lóerővel és az Enyaq RS RS 306 lóerővel. A sportosabb modell 6.2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, a végsebesség pedig 180 km/órában lett meghatározva. Fontos adalék, hogy a hatótávolság mindkét kivitel esetében 460 kilométerben lett megállapítva.

Az Enyaq három fázisról is tölthetőek lesznek (11 kW), azonban a legnagyobb újdonság, hogy támogatja a 125 kW-os villámtöltést. Így akár 40 perc alatt közel 80%-os állapotra tölthetjük az autót.

A modellt hamarosan álca nélkül is bemutatja a Skoda, ami már az idei év végén gyártásba is kerülhet és jövő év elején már a kereskedésekben is megjelenhet!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!