A CCS szabváA CCS szabvány térhódítása egyre jelentősebb méreteket ölt, de leginkább Európában. Erre volt a CHAdeMO Egyesület válasza az a kínai közös munka, aminek eredményeként a szabvány terjedése szárnyakat kaphatna. Már tavaly nyáron írtunk erről a közös munkáról, aminek eredménye most lett végleges és elérhető.

Hirdetés

Az új szabvány eredményeként lehetőség lesz majd az akár 900 kW-os töltésre is, ráadásul szinte egész Ázsiában elterjedhet majd az új szabvány, hiszen Kína is benne volt a fejlesztési munkálatokban, ahol jelenleg a GB/T szabvány a leggyakoribb, de talán ez is hamarosan megváltozhat.

Az alábbi, friss kép az új töltőfejről egy kisebb, könnyebb kivitelt vetít elénk, ráadásul a szükséges kábel vastagsága is jelentősen csökkenhet. Utóbbi folyadékhűtéses és nélkülözi a reteszelés lehetőségét.

A CHAdeMO és a GB/T együtt összesen a villámtöltő-megoszlás 90 százalékában érdekeltek, így egy új szabvány igen sok járművet érinthet, melyek a tervek szerint egy adapter segítségével vehetnék igénybe a most megjelent 3.0-s szabványt.