Cigarettásdobozokon használt figyelmeztetésre lenne szükség a benzinkutakon

0

A British Medical Journal (BMJ) figyelmeztető címkék elhelyezését javasolja azokon a helyeken, ahol fosszilis üzemanyag vásárolható. Amerikai és brit egészségügyi szakértők világítanak rá arra, hogy több mint 118 ország használ figyelmeztetéseket a cigarettacsomagoláson a dohányzáshoz kapcsolódó viselkedés megváltoztatása érdekében. Hasonló figyelmeztetéseket kell tenni a töltőpisztolyokra is, mivel az üzemanyagok égetése évente mintegy 3,5 millió elkerülhető, korai halálesethez vezet.

A kutatók a BMJ blogon a következőket írják:

„Javasoljuk egy olcsó, skálázható beavatkozás bevezetését az egyének és a társadalom nézeteinek és viselkedésének megváltoztatása érdekében. Ajánlásunk a következő: figyelmeztető címkék elhelyezése szükséges az üzemagyagok vásárlási pontjain és olyan szolgáltatásoknál, amelyek nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használnak fel működésük során, például az üzemanyagtöltő állomásokon, az energiaszámlákon, és a repülőjegyeken. Világossá kell tennünk, hogy a meg nem újuló energiahordozók folyamatos égetése súlyosbítja az éghajlati veszélyhelyzetet, és az előre jelzett jelentős egészségügyi hatások idővel növekedni fognak.”

A folyóirat rámutat a szabályozás globális szintű jelentőségére is. A kutatók azonban azt is állítják, hogy kritikus kérdések a tudatosság hiánya, a szokások és érzékelt költségek befolyásoló hatása, valamint az éghajlattudományt illetően kétségbe vonható érdekeltségek ténykedéseinek ellensúlyozása.

A figyelmeztető címkék szerepe elsődlegesen az lenne, hogy összekapcsolják a fosszilis tüzelőanyagok abszolút fenyegetését azok használatával, és képi vagy mennyiségi szempontból előtérbe hozzák azokat a valós költségeket, hatásokat, melyek talán nem mindenki számára érzékelhetők, nincsenek ott a köztudatban. Gyakorlatilag érzékenyíteni szeretnék az embereket azáltal, hogy felhívják a figyelmüket a cselekedeteikkel járó következményekre. Ezzel pedig végső soron arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy válasszanak alternatívákat a fosszilis tüzelőanyagokra, növelve ezáltal a nulla CO2-tartalmú megújuló energia iránti igényt.

Az ötlet nem új. Januárban a massachusettsi Cambridgeben megszavazták, hogy a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának a környezetre és emberi egészségre gyakorolt ​​hatásáról szóló információkat elérhetővé kell tenni az összes önkiszolgáló benzinkúton.

2018 augusztusában a svéd kormány bevezetett egy olyan rendeletet, amely előírja, hogy az üzemanyag-kiskereskedők címkézéssel tájékoztassák a fogyasztókat az üzemanyag klímahatásiról, annak nyersanyagairól és eredetéről. Májustól életbe is lép a kötelezettség.

A kanadai Észak-Vancouverben a kutakon figyelmeztetésre a biodiverzitás elvesztését ábrázoló grafikákat használnak. A terveket azonban a kanadai üzemanyagiparral közösen dolgozták ki, szem előtt tartva a nemzeti „intelligens üzemanyag-ellátás” szempontjait is.

A szerzők úgy vélik, hogy az egészségre való hivatkozás – az éghajlat és a környezet helyett – valószínűleg növeli az ötlet hatékonyságát.

A dohánytermékek felcímkézése a dohányzás és a dohányosok megbélyegzését eredményezte. Ez is volt a cél. Hasonló taktikát kell alkalmazni a fosszilis tüzelőanyagokra, melynek magában kell foglalnia a megtévesztő állítások elkerülése érdekében alkalmazott hirdetési korlátozásokat is.

A British Medical Journal cikkének két közreműködője, Kirk Smith, a UC Berkeley Global Environmental Health professzora, illetve Jamie Brooks, az Our Horizon, egy, a fosszilis üzemanyagok tudatos felhasználásával foglalkozó non-profit szervezet kampánymenedzsere tavaly egy véleményben írták:

„A járművezetők maguk is érzik, sőt követelik, és el is fogják fogadni a jövőbeli viselkedési változásokat és a kibocsátásmentes szállítási technológiákat, amelyek csökkentik a keletkező, egészségre ártalmas anyagok emisszióját. A címkékkel pedig mindenki érzékelheti, hogy ő maga mennyit is ártott azzal a cselekedetével, hogy megtankolta az autóját. Az ilyen módon történő figyelemfelhívás mindenki számára közelebb hozza a személyes felelősség érzését.”

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”