Új akkumulátorokat kapnak a Teslák és megérkezik a 650 kilométeres hatótávú Model S

0

A Tesla egy új, 110 kWh kapacitású akkumulátor-konfiguráción dolgozik, egy, az autók firmware-ében tett legújabb felfedezés szerint.

Jason Hughes, egy említésre méltó Tesla tulajdonos és hekker is egyben, történetesen az a hekker aki 2016-ban az autók firmware-ében felfedezte, hogy érkezni fog a P100D kivitel. Most pedig újra keresgélt és talált is, méghozzá 109 kWh használható akkumulátor-kapacitásra utaló jeleket, ami szerinte több mint 400 mérföld (körülbelül 640 km) megtehető hatótávot jelenthet. Az újdonsült felfedezését egy Twitter-posztban jelentette be, véleménye szerint pedig, a tartalékokat figyelembe véve a Tesla egy 115 kWh akkumulátor-csomagot készít elő.

Továbbá Hughes felfedezése rámutat egy újfajta akkumulátor-csomag struktúrára, melyben csoportonként 108 cellát találhatunk, és egy ilyen csomag feszültsége 450 volt, ami rendkívül jó kialakítás lehet az öregedő S és X modellek akkumulátorainak leváltásához.

Az akkumulátorcsomagok fejlesztése azonban nem túl nagy meglepetés, Elon Musk már a cég 2019-es utolsó negyedévének értékelésénél megemlítette, hogy az autók hamarosan elérik a 400 mérföldes (640 km-es) hatótávot. „Nem vagyunk messze attól, hogy egy Model S elmenjen 400 mérföldet” – mondta akkor elég konkrétan.

Múlt héten pedig a két zászlóshajó EPA sztenderd szerint mért hatótávolsága növekedett is. A Model S 370 mérföldről (595 km) 390-re (kb. 627 km), míg az X 328 mérföldről (kb. 528 km) 351-re (kb. 565 km) javult.

Musk pedig megerősítette, hogy a Model S és X nagyobb kapacitású akkumulátort fognak kapni a jövőben a Plaid hajtás támogatásának érdekében, Hughes szivárogtatása pedig egy újabb megerősítés e tekintetben, tehát valószínűleg az új akkumulátorok hamarosan hivatalosan is bejelentésre kerülnek.

Egy javított akkumulátorcsomag segíthet áttörni végre a Teslának a 400 mérföldes eddigi „álomhatárt”. Ha pedig továbbra is ilyen ütemben fejlődnek az akkumulátoraik, akkor továbbra sem kell félteniük a megszerzett pozíciójukat az elektromos autó piacon, sőt lehetséges, hogy sikerül még tovább növelniük az előnyüket új technológiák bevezetésével.

Az idő múlásával a fel-fel röppenő hírekkel pedig egyre inkább izgatottabb a hangulat, a Tesla „Akkumulátor napjával” kapcsolatban. Vajon mit fognak bejelenteni?

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.