A Tesla tőzsdei szárnyalása már-már megállíthatatlannak tűnik. A jelenlegi árfolyamok szerint a Tesla részvények piaci értéke eléri a 94,60 milliárd dollárt, ami a történelem legértékesebb amerikai autógyártójává tette a céget.

Hirdetés

Ez az érték magasan túlszárnyalja az eddigi csúcstartó Ford vállalatot, amely 1999-ben 76,1 milliárd dolláros értékkel rendelkezett. Hasonlóan magas piaci értéket ért el a General Motors 2017. októberében, 67,7 milliárd dollárral ők is a versenytársak fölé emelkedtek.

Napjainkban a két vállalat összértéke (GM: 50,7 milliárd $, Ford: 36,9 milliárd $) éppen elég ahhoz, hogy utolérjék a Teslát.

Természetesen ez az érték még nem hasonlítható a legnagyobb amerikai vállalatokhoz (jelenleg a legértékesebb cég az Egyesült Államokban az Apple, a maga 1400 milliárd dollársok értékével), azonban a Tesla jóval nagyobb és tapasztaltabb autógyártókat hagyott maga mögött. Eladási számokat tekintve szintén egy nagyságrenddel kisebb cégnek számít a Tesla a versenytársainál, tavaly 395 ezer autót adtak el, míg a General Motors csak Amerikában közel 3 milliót. Növekedésben azonban magasan túlszárnyalják a legtöbb autógyártót, az eladásaik több, mint 50%-al növekedtek az elmúlt évben.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Ford 1999-es piaci értéke mai viszonylatban sokkal nagyobb összeget jelentene, az inflációt beleszámítva az akkori 76,1 milliárd ma nagyjából 117 milliár dollárt érne, amivel jóval értékesebb lenne a Teslánál.

Ezen kívül fontos még megjegyezni, hogy ezek csak az amerikai autógyártók. Világviszonylatban vannak jóval értékesebb vállalatok is. A Toyota például közel 228 milliárd dollárt, a Volkswagen csoport pedig 100,4 milliárd dollárt ér. A Tesla azonban világszinten is megelőzött olyan nagymúltú gyártókat, mint például a Honda, a Nissan, a Hyundai, a BMW és a Daimler.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.