A Tesla részvényei szárnyalnak a napokban, melyek múlt héten elérték a 425 dolláros értéket. Mai napon pedig 430-on állnak, ami a kaliforniai e-autó gyártónak történelmi csúcs.

Hirdetés

Ez pedig azt jelentheti, hogy a Tesla értéke, amelyet a részvények számának és értékének összeszorzásával kapunk meg, 75.56 milliárd dolláron áll, ami 44%-kal több, mint a General Motorsé, és több, mint kétszerese a Fordénak (december 25-i adatok alapján). Azonban a cég hiteleivel együtt már 85 milliárd dolláron állnak a Morgan Stanley becslései alapján.

A Tesla részvényeinek értéke 75%-ot emelkedett az elmúlt három hónapban, azaz a befektetők szerint is komoly világpiaci szereplővé válhat a 2003-ban alapított vállalat. Kínai gyárukban már megindult a termelés és az első példányokat magyar idő szerint pont az éjjel adták át a leendő tulajdonosoknak.

Hiába a különbség a piaci értékben, a General Motors 2019. harmadik negyedévében szerzett 36 milliárd dolláros bevételével továbbra is a világ negyedik legnagyobb autógyártója, a Tesla jövedelme ebben az időszakban 6.3 milliárd volt.

A 24/7 Wall st szerint sokan a Teslában látják az autóipar jövőjét, az elektromos és az önvezető technológiára való összpontosítás miatt. A hagyományosnak mondható, nagy autógyártók csak az utóbbi években álltak neki az elektromosításnak, éppen ezért a Tesla hatalmas előnnyel vezeti a mezőnyt mindenki előtt.

A részvények további növekedésében jelentős szerepet játszik a Tesla kínai fejlődése, és a Model Y fejlesztése és sorozatgyártása. Valamint az európai gyáruk bejelentése is még feljebb tornászta a részvényárfolyamot. Sokak szerint a cég által kijelölt célok túl optimisták, kiváltképp a kínai piacra vonatkozóan, mások szerint azonban a cég jó úton halad, hogy ne csak vezesse, de konkrétan uralja a piacot a villanyautók szegmensében.

Ide kattintva csatlakozhatsz a legnagyobb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz, ahol elmondhatod a véleményed. Vagy ha nincs Facebook fiókod akkor regisztrálj a megújult fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.huclub, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/