Bár végül a régi dízel autó okozott tüzet, rögtön az elektromos volt a hibás

0

Minden baleset megérdemli az alapos kivizsgálást, főleg ott, ahol jelenetős anyagi kár is megesik. Egy tömött reptéri parkolóházban tomboló 8 órás tűz pedig garantáltan rengeteg autót meg tud rongálni, de inkább megsemmisíteni!

Ez a konkrét és sajnálatos tűzeset ezen a héten kedden történt a norvégiai Stavanger mellett fekvő reptér parkolójában. Az ügyről kezdetben csak annyit lehetett tudni, hogy kigyulladt egy vagy több autó, ami aztán tovább is terjedt. Mint bizonyára sok olvasónknak ismeretes, Norvégiában a legmagasabb az elektromos autók aránya Európában, így rögtön beindult a találgatás, hogy biztosan egy ilyen autó okozta a tüzet! Jól jött ez a Tesla részvényeit short-oló spekuláns befektetőknek, akik ahol csak lehetett, egyenesen a Tesla hibájának állították be a dolgot, ezzel próbálva a jelenleg már  közel 500$/részvénynél járó árfolyamot letörni.

A helyi tűzoltók nagy erőket mozgósítva közel 8 óra alatt tudták megfékezni a tüzet, hiszen a rengeteg (több száz) kigyulladt és égő elektromos autót eloltani nagyon nem kis feladat. Szerencsére emberi sérülés nem történt. Közben a rendőrség elkezdte begyűjteni az eset körülményeiről tanúskodó bizonyítékokat, például a biztonsági kamerák felvételeit és a tanúk vallomásait.

Elisabeth Vorland, a sandnesi rendőrség egyik vezetője (section manager intelligence and investigation) így nyilatkozott a norvég TU magazinnak:

Már beszereztünk néhány felvételt és folytatjuk a megkezdett nyomozói munkát. Az autótűz körüli események egyre inkább tisztázást nyernek, de a tűz okát még ki kell derítenünk!”

Néhány órával később bebizonyosodott, hogy egy öreg dízel autó gyulladt ki, ami átterjedt a parkolóház többi autójára is, ami Norvégia magas e-autós penetrációja miatt bizony ilyen tűzesetet okozott. A tűz bár megfékezésre került, a tűzoltóknak még lesz munkájuk a következő pár napban, hiszen sajnos egy kigyulladt elektromos autót körülményesebb ártalmatlanítani a sok akkucella miatt!

Rövid időn belül ez a második eset, hogy ok nélkül a Teslát hibáztatják egy tűzeset miatt. Tavaly novemberben tűz ütött ki egy new jersey-i Supercharger területén. Ahogyan most is, abban az esetben is kiderült, hogy a Teslának semmi köze a kialakult eseményekhez.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. „e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!