Emlékszem, amikor 2018 januárjában teljesen elképedve írtam cikket arról, hogy tisztán elektromos kamionokat dob piacra a Volvo. Ebből is látszik, 1,5 év alatt mennyit tud változni a világ, hiszen ma már nem lepődik meg senki, hogy az elektromos meghajtás a szállítmányozás, fuvarozás területére is egyre inkább betör. Ennek a ténynek ad újabb támpontot a Volvo Trucks azon bejelentése, hogy a korábban már nálunk is szerepelt 16 tonnás Volvo FL és a 27 tonnás nagyobb testvér Volvo FE Electric.

Hirdetés

Első körben csak a cég által kiválasztott piacokon kezdődik meg az értékesítés, amik Svédország, Norvégia, Németország. Svájc, Franciaország, Hollandia. Az értékesítések beindulását természetesen a sorozatgyártás kell megelőzze, amit 2020 márciusára irányzott elő a vállalat.

Jonas Odermalm, a cég elektromos mobilitásért felelős vezetője úgy látja, hogy a világban folyamatosan növekszik a városban élők száma, így egyre inkább van létjogosultsága egy halk, zéró helyi kibocsájtású, nagy munkabírású járművekre! Az FL és FE járművek tesztelése amúgy folyamatosan zajlik a kiválasztott ügyfelek segítségével, aminek segítségével folyamatos a tapasztalatszerzés, így a járművek jobbá tétele.

Volvo FL akcióban, mint kukásautó!

A Volvo FL főbb tulajdonságai:

  • 185 kW maximális teljesítményű elektromos motor, 130 kW folyamatos leadása, 2 sebességes váltó, 425 Nm maximális nyomaték
  • 100-300 kWh lítium-ion akkupakk
  • Hatótáv: 300 km maximum
  • Töltés: AC töltés 22 kW-al (10 óra éjszakai töltés esetén), vagy DC villámtöltés CCS csatlakozón, maximum 150 kW-ig (1-2 óra), a legnagyobb akkumulátorcsomag esetén.

A Volvo FE főbb tulajdonságai:

  • 370 kW maximális teljesítményű elektromos motor, 260 kW folyamatos leadása
  • 200-300 kWh lítium-ion akkupakk
  • Hatótáv: 200 km
  • Töltés: AC töltés 22 kW-al (10 óra éjszakai töltés esetén), vagy DC villámtöltés CCS csatlakozón, maximum 150 kW-ig (1-2 óra), a legnagyobb akkumulátorcsomag esetén.

Mindkét kamion esetében az akkucellák szállítója a Samsung SDI lesz.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/