Egyre inkább válik világossá a kőolajban érdekelt vállalatoknak is, hogy a jövő az elektromos meghajtásé. A kérdés nem az, hogy eljön-e ez a fordulat, hanem csak az, hogy mikorra lesz meg a kritikus tömeg. Ha pedig a belsőégésű motorral szerelt autók eltűnnek az utakról, mi lesz a most ezekhez folyadékokat áruló olajtársaságokkal?

Hirdetés

Jelen állás szerint két út áll ezen cégek előtt. Az első, hogy ők is e-autós töltők telepítenek kútjaikra, ahogyan azt a Shell, vagy a BP már felismerték és elkezdték a megfelelő lépéseket. De beszállhatnak olyan szövetségekbe is, mint például Európában az Ionity, ide szintén a Shell társult be már egy ideje.

Shell Recharge töltő Angliában

A másik lehetőség, hogy olyan adalékanyagaokat kezdenek el árulni, amik az elektromos hajtáslánchoz szükségesek. Hiszen folyadékok az ilyen járművekben is vannak, elég csak az akkupakkot hűtő folyadékáramlásos hőmenedzsment rendszerekre gondolni. Erre a piacra pedig már most belépett a világ egyik legnagyobb olajtársasága, az ExxonMobile. A frankfurti autókiállításon bemutatták saját-fejlesztésű folyadékcsaládjukat, például a fentebb említett hőmenedzsmentes autókhoz. Becsléseik szerint 2040-re a személyautók 20%-a már plug-in hibrid, vagy tisztán elektromos lesz a világ útjain, így egyre nagyobb igény lesz a kapcsolódó folyadékokra.

Rögtön 4-féle folyadékcsaládot is útjára indítottak, segítendő az e-autósok életét:

  • Mobil EV Therm sorozat: hőmenedzsmenttel rendelkező autók hűtőrendszeréhez ajánlott folyadék, mely elősegíti a minél hatékonyabb hőelvezetést.
  • Mobil EV Drive és Mobil EV Cool Drive sorozatok: e-autók váltóiba és csapágyaihoz ajánlott kenőanyag.
  • Mobil EV Grease: ezen termékcsalád feladata a kenés biztosítása azon alkatrészek fizikai csatlakozási pontjaihoz, ahol eddig is szükséges volt a folyamatos felületi súrlódás elkerülése.

A fenti folyadékok először 2020-ban kerülnek élőben is tesztelésre a Porsche-val kézen fogva a Formula E sorozatban szereplő járműveken keresztül.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/