Hamburg után Berlin a következő német város, ahol a helyi tömegközlekedési vállalat (BVG) úgy döntött, elég volt a dízel buszok pöfögéséből, nekik is elektromos buszok kellenek. Hamburgban amúgy 2018 novemberében lépett szolgálatba az első elektromos eCitaro, ami egy kezdeti, 20 darabos rendelési tétel első darabja volt.
Berlin is leadta a maga 15 darabos igényét a Mercedes-Benz felé, aminek első darabja került szolgálatba a napokban.

A busz padlójában és tetején Akasol gyártmányú lítium akkumulátorok helyezkednek el, összesen 243 kWh kapacitást biztosítva. A hivatalos adatok szerint ezzel 150 km-t is el tud majd menni a busz egyetlen töltéssel, városi körülmények között. A buszban 6db, egyenként 25 kWh kapacitású akkucsomag található. A kezdeti 6 tároló akár 10-re is bővíthető, amely már kiadja a fentebb megadott kapacitásmennyiséget, vásárlói igény esetén. A töltés történhet CCS-en keresztül, de akár áramszedőt is el tudnak helyezni a buszok tetején, az azonnal és akár bizonyos megállókban történő töltés esetén.
Az akkumulátorok természetesen rendelkeznek aktív hőmérséklet menedzsmenttel is, valamint az utastér mindig kellemes hőmérsékletéről hőszivattyús rendszer és klíma gondoskodik majd. A vállalat szerint az eCitaro 40%-al lesz hatékonyabban üzemeltethető, mint belsőégésű motorral szerelt testvérei.

Az elektromos motorok teljesítménye 2×125 kW, nyomatékuk 2x 485 Nm. A busz önsúlya 13,44 tonna, míg maximális kihasználtság esetén a busz tömege már 19,5 tonnára hízik.

A busz utasterében a legmodernebb megoldásokkal találkozhatnak majd az utasok. 15 darab, dupla USB port lesz a busz különböző pontjain elhelyezve, míg 3 monitor biztosítja majd az utasközönséget a társaság által közlendő információkról.

Az alacsony-padlós építésnek köszönhetően a mozgásukban korlátozott utasok is kényelmesen utazhatnak majd az eCitaro buszokon. Az ajtók csukódásakor piros ledcsíkok figyelmeztetnek a megfelelő helyeken, míg a videókamerás felügyelőrendszer is a busz részét fogja képezni.

Csatlakozz a Mercedes-Benz, Smart Elektromos és Plug-in hibrid autós Club Magyarország Facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/383809878696026/