Tovább bővül 2019-ben a kínai Xpeng Motors

0

Utoljára januárban volt vendég nálunk a kínai elektromos autós startup, az Xpeng Motors. Egyre nagyobb és elismertebb márkáról van szó Kínában, ami egyszer még akár európai területre is elérhet, így mi mindenképpen foglalkozunk velük.

Első autójuk a Xiaopeng Xpeng G3 , amit még 2018 decemberében indítottak útnak a hazai piacokon, 30ezer eurónak megfelelő kezdőáron. Közleményük szerint a havi 1000 darabos gyártási számokat szeretnék 3000-re feltornázni. A startup pedig idén júliusig összesen 10000 darabnak kíván gazdát találni, az idei év végére összesen 40000 G3-at akar értékesíteni. A G3 egyébként nagyon sok ingyenesen közzétett Tesla szabadalmat épített be a G3-ba!
Ehhez a sok autóhoz és az imidzs növeléséhez azonban kellenek a fizikailag létező üzletek, az úgynevezett Service Centerek jelenléte is. Idén januárban még csak 9-nél jártak, de március közepére már 30-nál tartott az átadott üzletek száma, többek között Peking, Sanghaj, Guangzhou, Szencsen és Wuhan városok területén.

Az üzletek mellett saját villámtöltőkkel is készül a márka, a következő három évben 1000 oszlop telepítése várható. Az XPENG ügyfelei ráadásul további 10 000, más üzemeltetők töltőit is használhatják, amit az XPENG alkalmazáson keresztül egyszerűen tudnak beüzemelni, nincs szükség további regisztrációkra!

Egy CNBC-jelentés szerint a gyártó további 500 millió dollárt kíván gyűjteni a befektetőktől, és fontolgatja az USA-ban a tőzsdére vezetés lehetőségét. 2018 amúgy jövedelmező év volt a cégnek befektetők gyűjtögetése szempontjából, hiszen tavaly télen már olyan cégeket tudhatott maga mögött, mint a Foxconn, vagy az Alibaba. A Guangzhou-i székhelyén kívül az Xpeng Pekingben, Sanghajban, Szilícium-völgyben (USA) és Zhaoqingben (Guangdong tartomány) is fenntart kutatási és fejlesztési osztályt. Ez utóbbi régióban a 2014-ben alapított gyártó jelenleg saját gyárát építi, amelyet 2019 végéig kíván befejezni. A vállalat továbbá most is együttműködik a Haima Automobile-val a G3 gyártásához Zhengzhou-ban.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!