Elektromos rendőrautók a világban

0

Rövid kitekintés, hogy melyik ország, vagy város rendőrsége rendelkezik már e-autóval.

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy egy ország, vagy város rendfenntartó szervezete elektromos autót vásárol a flottájába. Ezen járművek egyik igazi erőssége a lassú, városi járőrözés, de a szinte hangtalan haladás is ide tartozik. Nézzük meg együtt, eddig hol gondolták úgy, kipróbálják ezt az új fajta meghajtást.

Anglia

Januári hír volt nálunk, hogy az angol város, Lincolnshire rendőrségének vezetője, Phil Vickers kipróbált egy i3 típust, ami annyira tetszett neki, hogy azóta be is szereztek belőle az ottani rendőrségi járműparkba.

London is gondolt egy merészet és márciusban 11 db Toyota Mirai hidrogén-alapú üzemanyagcellás autót vásárolt a Metropolitan Police Service gépparkjába.

Az i3 különösen népszerű modell a rendőrségnél, mert az ír szigeten is felbukkant az ottani rendvédelmi szerv, a Garda kötelékében, ami jelenleg 2800 belső égésű járműből áll. A képen is látható modell egy REX kiadás.

Amerika

A Tesla hazája, így gondolom senkit nem lep meg, ha elsősorban ezek fordulnak elő az adott város rendőrségénél. Az egyik ilyen város Los Angeles, ahol Model S, BMW i3 és i8 is jelen van.

Érdekes lehet a hír, hogy rossz hírű balhé is volt abból, hogy az LAPD által beszerzett BMW i3-akat nem igazán arra használják, amire kéne. Cikkünket ITT olvashatod el róla.

Egy másik amerikai város, Denver is rendelkezik saját e-rendőrautóval, ami szintén egy Tesla, méghozzá egy Model S.

Japán

A Nissan hazája, így egyértelmű a kiválasztott típus. Fukuoka városa 22 darab új Leafet állított szolgálatba áprilisban, amik elsősorban forgalomirányítási és járőrözési feladatokat fognak ellátni.

[vc_video link=”https://youtu.be/_WeAXlnO4GM” align=”center”]

Luxemburg

Ők is egy Model S-t szereztek be rendőrségi célokra, amit természetesen felszereltek fényhíddal és a szükséges eszközökkel is.

Magyarország

Szerencsére mi sem maradunk le ebben a tekintetben a világtól, igaz nem Tesla, hanem Nissan Leaf lett a kiválasztott alany, de mindenképpen legyünk büszkék arra, hogy egy szűk csoporthoz tartozunk! Cikkünket a Zsámbéki átadóról ITT találod.

Budapest sem maradt ki a Leaf-osztásból. Ünnepélyes keretek között 2017. október 9-én adta át Hassay Zsófia Terézváros polgármestere azt a nulla emissziót kibocsátó elektromos autót, melyet a Terézvárosi Önkormányzat 10 millió forint értékben vásárolt a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitánysága részére. A környezetkímélő autó átadásával egy időben Budapest rendőrfőkapitánya átadta az általa alapított „Zöld rendőrkapitányság” elismerő oklevelet is, amelyet első alkalommal a terézvárosi rendőrkapitányság képviseletében dr. Kecskés Tamás r. alezredes, kapitányságvezető vett át.

Németország

Ha Németország, akkor VW (is). Még 2014-ben mutatta be a gyártó a rendőrségi feladatokra felkészített kivitelt, a lipcsei rendőrségi felszerelések kiállításán. ( GPEC – General Police Equipment Exhibition and Conference)

Párizs

Végül, de nem utolsó sorba a francia főváros is beszerzett idén februárban 16 db Volkswagen e-Golf járművet.

[vc_video link=”https://youtu.be/Igc_e7hKXF0″ align=”center”]

Forrás: insideevs.com, e-cars.hu

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!