Németországban épített akkumulátorgyárat a kínai Gotion

0

Manapság azt mondhatjuk az akkugyártásról, hogy a legnagyobb nevek Dél-Koreából jönnek, legyen szó az SK Innovation, vagy az LG Energy Soultion-ről. Persze Kínáról sem feledkezhetünk el, hiszen a CATL meglehetősen erős iramot diktál a világban és Európában. A másik, egyre nagyobb és ismertebb márka a Gotion High Tech, akiknek szintén az LFP kémiás akkucella a specialitása.

Egyik legerősebb ütőkártyájuk az iparban, a Volkswagen háttere, hiszen 2020 nyara óta a Gotion High-Tech vállalatban 25,6 százaléknyi részesedése van a német gyártónak. A Gotion pedig nemrég egy újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy az európai élvonalban legyen, hiszen nemrég indult be első európai akkugyáruk Németországban. A Gotion egy egykori Bosch gyárat vett meg és alakított át a maga szájíze szerint, természetesen LFP cellák sorozatgyártása céljából, Göttingen mellett. Az itt készülő cellák személyautókba, teherautókba és energiatároló rendszerekbe kerülnek.

„Európából már nagyszámú megrendelés érkezett” – írja közleményében a cég, az említett megrendelés kiszállítását már októbertől szállítaniuk kell. De nem csak a gyártást tartja fontosnak a Gotion, hanem a fejlesztést is. Éppen ezért a vállalat már együttműködést alakított ki a BASF-fel, az ABB-vel, az Ebuscóval, a Ficosa-val és az Idneo-val is, amelyek különböző területekre terjednek ki, mint például az akkumulátor-anyagok, a termékfejlesztés, valamint az autóipari és helyhez kötött energiatárolók.

Konkrétan a BASF Kínával az akkumulátor-anyagokkal kapcsolatos projektekben való együttműködést fogják bővíteni. Az ABB-vel a Gotion kutatási és fejlesztési területen fog együttműködni, hogy támogassa az ABB új európai és amerikai gyárait. Az Ebuscóval való együttműködés az energiatárolásra szolgáló akkumulátorrendszerek fejlesztésére és gyártására, valamint szél- és napenergia tárolási projektekre összpontosít. 

A gyártó 2021 közepén vásárolta meg a Bosch üzemet. Az éves termelési kapacitást négy ütemben 20 GWh-ra kívánják bővíteni. 2024 közepére a cég már el akarja érni az 5 GWh-t. A tervek azonban nem állnak meg Európa határainál, hiszen már tervben van egy marokkói üzem évi 100 GWh kapacitással, valamint egy üzem az Egyesült Államokban. Továbbá 2025-re a Gotion a 300 GWh globális termelési kapacitást szeretné elérni.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!