Guinness-rekordot állított fel az IVECO eDaily elektromos furgon

0

Az Iveco nevét nem sok európainak kell bemutatni, hiszen rengeteg haszongépjárművük rohangál az utakon. Jellemzően furgonok és teherautók formájában találkozhatunk a márka nevével, de a buszgyártásban is otthon vannak. Ráadásul foglalkoznak már elektromos buszokkal is. Többek között ilyen e-busz az Iveco E-way 10.7, amit tavaly tavasszal tudott Pápán ingyenesen kipróbálni a lakosság a tesztidőszak alatt.

Innen már sejthető, hogy nem csak a e-buszokkal akar jelen lenni az Iveco az elektromos meghajtás kapcsán. Van már az Iveco-nak is elektromos furgonja, méghozzá a Daily, amit a márka legismertebb típusából készítettek.

Az Iveco eDaily a belsőégésű motorral szerelt változattól nem sokban tér el, kivéve persze a hajtásláncot. Az eDaily egy, kettő vagy három moduláris akkumulátorral kapható, amelyek 37 kilowattóra és 111 kWh közötti kapacitást biztosítanak. Egyetlen motorja 188 lóerőt (140 kilowatt) és 400 newtonmétert biztosít. A hatótáv akár 400 km WLTP is lehet, de ezt leginkább városban hozza természetesen.

Felépítmény szempontjából teherszállító furgon, személyzeti fülke, alváz burkolat, kivágott és személymozgató karosszéria konfigurációk állnak rendelkezésre, valamint a vásárlók többféle össztömeg-besorolás közül választhatnak.

Eddig semmi szokatlan nincs a képben, ám az eDaily egy igazi igásló, már ami az erejét illeti. Hiszen nemrég az Iveco eDaily állította be a jelenlegi Guinness-rekordot a legnagyobb tömeg, amit elektromos furgon megmozgatott-kategóriában. Az eDaily egy Iveco X-Way Strator teherautót vontatott, amely egy pótkocsit szállított Collard Group földmunkagéppel, további 11 023 font (5 tonna) ballaszttal megapkolva. Mögötte egy Iveco X-Way 8×4 billenős teherautó és egy terepjáró reptéri tűzoltóautó állt.

Szép teljesítmény, melyhez gratulálunk. Végül fussuk át, mi is pontosan az Iveco? A fent említett buszok és furgonok az Iveco Group szárnyai alatt készülnek, összesen nyolc márka tartozik a Csoportba. Mind a 8 jelentős erőt képvisel saját üzletágában: az IVECO úttörő haszongépjármű-márka, amely nehéz, közepes és könnyű tehergépjárműveket tervez, gyárt és forgalmaz. Az FPT Industrial, a mezőgazdasági, építőipari, tengeri, energiatermelési és haszongépjárművek ágazataiban a fejlett hajtáslánc-technológiák széles skálájának globális vezetője.

Az IVECO BUS és HEULIEZ, tömegközlekedési és prémium autóbusz-márkák. Az Iveco Defence Vehicles, speciális védelmi és polgári védelmi felszerelésekhez. Az ASTRA vezető szerepet tölt be a nagy méretű, nagy teherbírású kőbányai és építőipari járművek területén. Míg a Magirus, az iparágban elismert tűzoltójármű- és -felszerelés-gyártó és az IVECO CAPITAL, a finanszírozási részleg, amely mindegyiket támogatja. Az Iveco Csoport körülbelül 34 000 embert foglalkoztat világszerte, 29 gyártóüzeme és 31 K+F központja van.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!