A megkérdezett európaiak 43 százaléka venne e-autót

0

Ismét egy kiváló felmérés eredménye látott napvilágot, ami megmutatja, hogy egyre gyorsuló ütemben bővül azon vásárlók száma, akik erősen kacérkodnak az elektromos autózással. Ezúttal a holland töltőhálózat üzemeltető EVBox és az Ipsos közös közvéleménykutatásáról számolhatunk be, ami EVBox Mobility Monitor néven valósult meg és 6 európai ország vett részt benne: Hollandia, Németország, Franciaország, Belgium, Norvégia és az Egyesült Királyság.

A merítésben 3600 európai polgár véleménye van benne, közülük összesen 43 százalék kacérkodik erősen az elektromos autóra váltáson, a fő okot pedig a környezet védelmében nevezték meg. Egyre inkább érvényesül ez a gondolat minden területen, de a környezettudatos és minél kisebb pazarlással járó mobilitás különösen megerősödött az elmúlt időszakban. Országok tekintetében a válaszadók az alábbi megoszlásban nevezték meg a környezet védelmét a fő szempontnak:

  • Németország: 72 %
  • Belgium 69 %
  • UK 68 %
  • Franciaország 66 %

A felmérésben résztvevők a töltőhálózat jelenlegi hiányosságait és az elektromos autók magas vételárát hozták fel fő ellenérvnek, kivéve Norvégiát, hol ez valamiért abszolút nem volt a fő visszatartóerő. További aggályos tényező a megkérdezettek szerint a töltési idő, a hatótáv és a fizetős töltés témakörei is. Utóbbi kapcsán leginkább az autópályák mentén elhelyezett töltőoszlopok árszabására gondoltak.

A kép magáért beszél…

Ezeket a válaszokat leginkább azok adták, akiknek még nincsen elektromos autójuk. Mindjárt más problémák lesznek a legégetőbbek, ha a már ilyen járművel rendelkezők válaszait nézzük meg. A megkérdezett tulajdonosok 89 százalékának nincsenek ilyen jellegű problémái, ugyanezen válaszadók 82 százaléka pedig ismét elektromos autót venne, ha választania kellene. Bár ezen megkérdezettek csak 600 fővel vannak jelen a felmérésben (tisztán elektromos, mild és plug-in hibridek tulajdonosai), mégis elmondható, hogy aki már benne van a témában, az nem akar kiszállni belőle.

A megkérdezett országok közül Franciaország az, ahol a legtöbb válaszadó (50 százalék) ismert a Green Deal programot, ami az Európai Unió irányelve azon célkitűzés mentén, hogy Európa legyen az első karbon-kibocsátás nélküli kontinens a világon, ráadásul már 2050-re! Ennek előfeltétele, hogy már 2025-re 13 millió elektromos autó és hozzá 1 millió publikus töltőpont legyen a kontinensen 2025-re!

A felmérés teljes eredménye az EVBOX oldalán már elérhető, angol nyelven!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!