Consumer Reports – csak feleannyit kell költeni karbantartásra és javításra egy e-autónál

0

A Consumer Reports legújabb kutatásai alapján az elektromos autó tulajdonosoknak mindössze fele annyit kell költeniük karbantartásra és javításra, mint azoknak, akik hagyományos belső égésű motorral szerelt modelleket birtokolnak. Így akik arra várnak, hogy az elektromos modellek elérjék az árparitást a hagyományos modellekkel azok vegyék figyelembe azt is, hogy mennyit spórolhatnak egyéb költségeken.

A Consumer Reports felhasználva a 2019-es és 2020-as úgynevezett megbízhatósági felmérések adatait, melyben több ezer elektromos és hagyományos autó vett részt, jutottak arra, hogy az e-autók tulajdonosai 50 százalékkal költenek kevesebbet karbantartásra és javításokra. A felmérést egyébként 200 ezer mérföldre (~321 ezer km) levetítve végezték el, amit ők egy élettartamnak vettek.

A felmérésben vizsgálták a károsanyag kibocsájtást is, abból pedig az derült ki, hogy az elektromos autók 60 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsájtanak ki, mint belsőégésű motorral szerelt társaik.

A Consumer Reports munkatársa Gabe Shenhar szerint:

„Az elektromos járművek nem igényelnek annyi karbantartást, mint a hagyományos modellek, és bár ezek a javítások nem lesznek feltétlenül olcsóbbak, de ritkábban kell őket elvégezni. Amellett, hogy könnyebben és olcsóbban fenntarthatóak, jobb a gyorsulásuk is és nem pumpálnak mérgező gázokat a levegőbe.”

Nézzük számszerűsítve is a Consumer Reports felmérését. Itt a mérföldre levetített költségeket látjuk egy élettartam alatt, ami 200 ezer mérföld (~321 ezer kilométer):

  • Teljesen elektromos autók esetében 0.03 $/mérföld (ez nagyjából 5,8 Ft/km)
  • Plug-in hibrid modell esetén 0.03 $/mérföld
  • Belső égésű motorral szerelt jármű esetén 0,06 $/mérföld (ez pedig kb. 11,6 Ft/km)

Érdekes, hogy a felmérés alapján a Plug-in hibrid járművek karbantartási költsége is ugyan annyira jött ki, mint a tisztán elektromos autóké. Pedig egy Plug-in hibrid járműnél ott van egy belső égésű motor is, amit ugyan úgy karban kell tartani.

A Consumer Reports felmérése jól mutatja tehát, hogy mennyivel is olcsóbb egy elektromos autó fenntartása és emellett még a károsanyag-kibocsájtása is jóval alacsonyabb, tehát összességében számos előnnyel jár.