Nagyot hajrázik a BYD a vállalatok állami támogatása programon

0

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön bejelentette, hogy már tizenöt gyártó elektromos autóiból legalább száz darabot szerezhetnek be a vállalatok állami támogatással. Továbbá az is kiderült, hogy a BYD elektromos autói a legkeresettebbek.

A kormány idén február óta nyújt támogatást a hazai cégeknek tisztán elektromos személyautók, kisteherautók és kisbuszok vásárlására. A program 30 milliárd forintos keretének 60 százalékát, azaz 18,1 milliárd forintot, már lefedik a beérkezett támogatási kérelmek.

A támogatási program keretében már legalább száz darab jármű beszerzésére igényeltek forrást 3900 pályázó a legnépszerűbb 15 márka modelljeiből, tíz típus esetében már átlépve ezt a mérföldkövet.

Külön kiemelték, hogy továbbra is a BYD autói a legkeresettebbek: a kérelmekben szereplő 4674 jármű negyede, közel 1200 darab a kínai gyártótól származik. A legnagyobb népszerűségnek örvendő márkák rangsorában az első három helyen a BYD, a Tesla és a Volvo állnak, mellettük pedig megtalálható a Hyundai, a Cenntro, a Nissan, a Volkswagen, a Dacia, a Toyota, a BMW, az Opel, a Ford, az MG, a Mercedes-Benz és a Citroën is.

A vállalati pályázat jelentős szerepet játszik abban, hogy Magyarország már hosszú hónapok óta az élmezőnyben van az elektromos járműpark bővítésében Európában.

Az Energiaügyi Minisztérium megduplázza a közlekedés zöldítését célzó támogatási kereteket. Egy novemberben induló program keretében 28 milliárd forintos támogatást biztosítanak a vidéki elektromos töltőhálózat fejlesztésére, különös tekintettel a lefedetlen területek feltérképezésére és ellátására. Az eddigi intézkedéseknek is köszönhető, hogy az elmúlt évek trendjét megfordítva a közlekedési szektorban tavaly 11 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása – olvasható a minisztérium közösségi oldalán.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!