Bemutatkozott a Nissan Ariya NISMO

0

A Nissan, az Elektromosautók Világnapján fedte fel az új Ariya NISMO részleteit. Az Elektromosautók Világnapja alkalmából az Ariya NISMO készen áll arra, hogy meghódítsa az európai utakat, az e-4ORCE hajtáslánccal, amely 320 kW teljesítményt és 600 Nm nyomatékot biztosít. 

Az Ariya NISMO alapja a Nissan híres NISMO öröksége, miközben megőrzi japán gyökereit. Az Ariya e-4ORCE 87 kWh-s akkumulátorát a NISMO kivitel még magasabb szintre emeli. Ez a modell ötvözi a motorsport-technológia legjavát a Nissan ARIYA elegáns formatervével és belső kialakításával, ezzel megerősítve a NISMO mestermű státuszát.

Az Ariya NISMO külső kialakítása aerodinamikailag úgy lett megtervezve, hogy könnyed siklást sugalljon a levegőben. A vadászrepülőgépek által inspirált vonalvezetés, a hosszított lökhárító és a hátsó légterelő révén az Ariya NISMO légellenállása 40%-kal javult az alapmodellhez képest. Az alapmodell CL értéke 0.18, míg az Ariya NISMO-é 0.11.

A NISMO széles kialakítása és alacsony súlypontja, valamint a dupla hátsó diffúzor szakértő módon irányítja a levegő áramlását, nagyobb leszorítóerőt biztosítva. Emellett a Formula E által inspirált spoilerek és légfüggönyök az egyedi aero lemez és légcsatorna kialakításnak köszönhetően csökkentik a légellenállást, egyenletes széláramlást hozva létre a jármű körül, és kiegyenesítve a légáramot a hátsó gumik előtt. Az Ariya NISMO szélesebb ajtóvégei tovább növelik az autó leszorítóerejét, és extra támaszt nyújtanak a gumiabroncsok számára.

Az Ariya NISMO teljesen elektromos, 87 kWh akkumulátorral és 320 kW/600 Nm teljesítménnyel rendelkezik, és mindössze 5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, míg a 80-120 km/h gyorsítást 2,4 másodperc alatt teljesíti. Kanyarodási és oldalirányú erő tekintetében felülmúlja a GT-R NISMO-t. A jármű módosított felfüggesztése és szervokormánya, amely a sebességhez igazítja a kormányzás érzését, biztosítja a kiváló stabilitást. Városi használatnál a kormányzás könnyebb, míg autópályán keményebbé válik a jobb irányíthatóság érdekében. Az i-Booster rendszerrel kiegészítve még izgalmasabb vezetési élményt nyújt, miközben mozgékony és biztonságos marad. Továbbá az Ariya NISMO rendelkezik egy „NISMO üzemmóddal” a sima és folyamatos gyorsulás érdekében, valamint egy „normál üzemmóddal”, amely kiegyensúlyozott és dinamikus vezetési élményt nyújt.

Az Ariya NISMO e-4ORCE rendszere minden körülmények között biztosítja a stabil és dinamikus vezetési élményt, miközben a gyorstöltési lehetőség révén gyorsan újratölthető. A modell sportos, széles kialakítása és aerodinamikai elemei fokozzák a leszorítóerőt és a kormányozhatóságot. Az autó belseje prémium érzetet nyújt, sportos ülésekkel és elegáns fekete fa textúrával, míg a külső dizájn piros díszítéssel és „Lopakodó szürke” színben érhető el.

A járművek értékesítését 2025 januárjára tervezik. Az Ariya NISMO minden európai piacon elérhető lesz, ahol az alapmodellt már értékesítik.

Nissan Ariya NISMO e-4ORCE
Elektromos motor típusaEESM
Akkumulátor kapacitás – Teljes/használható (kWh)91/87
Maximum nyomaték elől (Nm)300
Maximum nyomaték hátul (Nm)300
Maximum nyomaték vegyesen (Nm)600
Maximum teljesítmény (kW)320
Maximum teljesítmény (LE)429
Maximum teljesítmény (PS)435
Ellenállás-tényező0.3
Szélesség a tükrök nélkül (mm)1850
Szélesség a tükrökkel (mm)2172
Hosszúság (mm)4655
Magasság (mm)1660
Tengelytávolság (mm)2775
Nyomtáv elől (mm)1585
Nyomtáv hátul (mm)1585
FékrendszerEBA
Elülső fék típusaSzellőztetett lemez
Hátsó fék típusaSzellőztetett lemez
Elülső felfüggesztés típusaFüggetlen MacPherson rugóstag
Hátsó felfüggesztés típusaTöbblengőkaros független hátsó felfüggesztés

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!