Még nagyobb hatótávot kapott a Mercedes-Benz EQS

0

Döntött a Mercedes-Benz vezetősége, és 2024 április végétől még nagyobb akkumulátort, ezáltal még nagyobb hatótávot kapott a csúcs EQS. Továbbá a német autógyártó több részletet is átdolgozott a frissített EQS elektromos autón.

Eltelt bő 2 év a Mercedes-Benz EQS életéből, így az elektromos autók világában azt is mondhatni, hogy elérkezett az ideje némi frissítésnek. Azért nem modernizálást írok, mert az EQS jelenleg is a márka elektromos meghajtásokkal kapcsolatos szinte összes finomságát tartalmazza, de úgy tűnik, hogy 2 év elég volt arra, hogy egy facelift-re elegendő külső és belső tulajdonság újulhasson meg. A megújulásról természetesen sajtóanyag is készült, amiben számtalan újdonság olvasható, amiket mi is mindjárt részletezünk.

Kezdjük is az egyik legfontosabb paraméter megváltoztatásával, ami az akkupakk kapacitása. A jelenlegi 108,4 kWh-ról 118 kWh-ra növekedett a Mercedes-Benz EQS akkumulátora. Ez többek között azt is jelenti, hogy az EQS 450 4MATIC maximális WLTP hatótávolsága 717 kilométerről 799 kilométerre nőtt. 683-822 kilométeres hatótávjával az EQS 450+ még a 800 kilométeres határt is át tudja lépni, különösebb gond nélkül. A sokak által várt 800 V-os rendszerfeszültségre történő átállás azonban nem valósult meg ezúttal, a frissített EQS esetében marad a 400V. A maximális DC töltési teljesítmény is megmarad 200 kW-os értéken, így a megnövekedett akkut egy kicsit több idő teletölteni. A 800V-os frissítés majd az EVA2 padlólemezes modellek esetében várható.

További frissülés a paraméterekben a vonatási képesség növelése: az EQS (és az EQE) összkerékhajtású változatai a korábbi maximum 750 kilogramm helyett immár 1700 kilogrammot is vontathatnak. Egy másik újdonság a rekuperációval kapcsolatos: mivel ez a funkció gyakran működik az autó napi használata során, a fékrendszer nem sok feladatot kap. Egy speciális funkció karbantartja a fékrendszert azáltal, hogy időnként automatikusan ráhelyezi a fékbetéteket a tárcsákra, ezzel megakadályozható a rendszer „berozsdásodása”. Végezetül jó tudni, hogy a frissítéssel számos vezetéstámogató funkció ujjul meg, többek között az ALC (Automatic Lane Change). A funkció a 2024-es modellévtől alapfelszereltség az EQS modellekben.

Kis érdekesség, hogy az ázsiai vásárlók szava mennyire számít, ugyanis eddig az EQS esetében nem volt lehetőség a motorháztetőből kiálló csillagra, de mivel a kínai vásárlók imádják ezt a státuszszimbólumot, az EQS esetében így már ez is elérhető. Ezen felül az első maszk is megújult. Ezeken kívül leginkább az üléseken dolgoztak sokan az utastér kapcsán (Rear Comfort Plus csomag), más jelentős extra funkció nem került be az autóba. Az új Mercedes EQS 2024. április 25-től rendelhető meg. Az árak jelen állás szerint változatlanok maradnak.

Érdemes elolvasni az alábbi két cikkünket, melyben egy Mercedes-Benz EQS 450+ modellel mennyire könnyedén kiutaztunk Lyon-ba, illetve néhány nap után vissza Magyarországra.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!