Bemutatták a BYD három és félmilliós elektromos autóját

0

Amikor pár hete arról írtam, hogy a BYD tízezer dollár alatti nyitóáron fogja bemutatni az új Seagull tisztán elektromos kisautóját, szerintem sokan nem hitték el, hogy ezt meg fogja tudni lépni a kínai gigász.

Ám a BYD nem véletlenül jutott el odáig, ahol most tart. A vállalat az ígéretet kőkemény bizonyítékra váltotta, és Kínában 9700 dollárnak megfelelő jüanért (69 800) bemutatta az új Seagull modellt (Dolphin Mini tengerentúlon).

A típust Kínában úgy is hívják, hogy „Lamborghini mini”, mert a Lamborghini korábbi tervezője, Wolfgang Egger vezette a Seagull projektet, legalábbis a külső kinézetre irányuló munkálatokat. A Dolphin Mini-ként is ismert modell Kínában tehát 9700 dollárnak megfelelő helyi pénzért hazavihetőhaza, ami nagyjából 3,5 millió forint.

A BYD Blade akkumulátoraival működő új Seagull Honor akkumulátora 30,08 kWh és 38,88 kWh kapacitással kapható. Előbbi segítségével 305, míg utóbbival 405 km a megtehető hatótáv, ám ez az igencsak engedékeny kínai CLTC metódus szerint mérés. Ezért érdemes erős fenntartással kezelni a számokat egyelőre. A töltési teljesítményekről (sem AC, sem DC) ezúttal nem tért ki a média, csupán annyit tudni, hogy az átutazáskor ideális 30 százalékról 80 százalékra való feltöltés 30 perc alatt tud végbe menni.

A külföldi hírek alapján elmondható, hogy az autó utastere is igen jól sikerült az árához képest, és nincsenek benne kiáltóan olcsó megoldások sem. Az autó utastérben továbbra is a 10,1 colos érintőképernyő viszi a pálmát, ha körülnézünk. Illetve ott van még az úgynevezett DiLink intelligens hálózati megoldás is, amivel a tulajdonos távolról is kapcsolatban maradhat az autójával, na és persze így a Seagull is kapcsolódhat a hálózatra.

A kínai BYD az idén már többször is kijelentette, hogy erre az évre a kitűzött célja az elektromos modellek árának egy szintre csökkentése a belsőégésű autók áraihoz. Sajnos egyelőre csak Kínában harcol ennek elérése érdekében a BYD, de nagy eséllyel – reméljük – az európai árazásban is meg fog hamarosan jelenni az eredmény.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!