Elektromos rakodókat küld a síparadicsomokhoz a Volvo

0

Lassan vége a télnek, már az ehhez szükséges népi tevékenységek is lezajlottak, szóval itt az ideje a jó időnek. Az elektromos meghajtás is ebben a környezetben szereti tudni magát, azért a téli hidegtől sem kell tartani, bár idén azért jócskán jöttek ennek ellentmondó hírek is. Az már persze megint más kérdés, hogy ezek mennyiben szólnak az elektromos meghajtás vélt alkalmatlanságáról. A Volvo azonban köszöni szépen ezeket a híreket, de előállt a maga megoldásával egy újabb témakörben, természetesen elektromos meghajtásra alapozva.

A Volvo Construction Equipment (ami a Volvo munkagépes divíziója) ezúttal a svéd sípályák világát célozta meg ilyen megoldásaival, hogy innen is száműzni lehessen a kipufogógázokat és a helyben kibocsátott káros anyagokat a levegőből. A Volvo CE egy kísérleti projekten dolgozik a svéd SkiStar üdülőközponttal, hogy kidolgozzon egy ütemtervet a fenntarthatóbb, kövületmentes síterepek felé. A projekt célja annak bemutatása, hogy a klíma-semleges megoldások ezen a téren is lehetségesek.

A Stockholm melletti Hammarbybacken síközpontban a vonatkozó munkákat egy Volvo L25 elektromos rakodó vette át, amit egy Volvo Energy által készített és integrált töltővel ellátott PU500 energiatároló rendszerrel töltenek fel. Ezzel az L25-ön kívül más elektromos járműveket (beleértve a Taiga elektromos szánok flottáját) is üzemeltetnek.

„A kísérleti projekt célja annak bemutatása, hogy lehetséges a síterepeket fenntarthatóbbá tenni, és mindenki számára kellemesebb élményt nyújtani” – mondta Mats Bredborg, a Customer Cluster Utility vezetője. „A nulla károsanyag-kibocsátás és az alacsony zajszint jobb a környezetnek és az embereknek. Az elektromos megoldások olyan helyeken is ideálisak, mint például sípályák. Végül is, ha azt akarjuk, hogy a téli sportok továbbra is elérhetőek legyenek a jövő generációi számára, akkor mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket.”

A svédek tevékenységét figyelemmel kísérők bizonyára tudják, hogy a Volvo esetében nem ez volt az első ilyen megmozdulás, hiszen elég csak az EC230-as kanalas kotróra gondolni, amit tavaly nyáron tett elérhetővé egy tesztprogramban a Volvo CE.

Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a Volvo Trucks az e-alvázak piacra dobásával tovább bővítette a tisztán elektromos termékpalettáját, amellyel még több fuvarfeladat villamosítását tette lehetővé. A Volvo járóképes teherautó alvázak elektromos hajtáslánccal ellátott változatának piacra dobásával a svéd gyártó tovább erősítette vezető szerepét az elektromos tehergépjárművek piacán.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!