Szinte bármilyen munkára fogható a Volvo Trucks e-alváza

0

A Volvo Trucks az e-alvázak piacra dobásával tovább bővítette a tisztán elektromos termékpalettáját, amellyel még több fuvarfeladat villamosítását tette lehetővé.

A Volvo járóképes teherautó alvázak elektromos hajtáslánccal ellátott változatának piacra dobásával a svéd gyártó tovább erősítette vezető szerepét az elektromos tehergépjárművek piacán.

A világ tehergépjármű iparának legszélesebb elektromos felhozatalával rendelkező Volvo Trucks tovább bővítette a környezetbarát termékeinek listáját. Így a Volvo Trucks nehézkategóriás modelljei, az FH, az FM és az FMX már nem csak vontató, de alváz tengelyelrendezéssel is elérhető a piacon. A szállítmányozó cégek ezzel további lehetőségeket kaptak arra, hogy városi és városok környéki fuvarfeladataikhoz elektromos tehergépjárműveket alkalmazzanak.

Az elérhető akkumulátor-csomagok, fülkeméretek és alvázak számtalan variációjának köszönhetően az új nehézkategóriás önjáró teherautó alvázakat könnyedén lehet a rájuk való felépítményhez specifikálni. Így ezek a tisztán elektromos tehergépkocsik a speciális fuvarfeladatok igen széles skáláját tudják hatékonyan kiszolgálni, mint például az áruszállítás, a hulladékgyűjtés és az építkezési munkálatok. A Volvo elektromos tehergépjárműveinek ezen változatait 2023. első negyedévében kezdi meg gyártani a göteborgi cég.

“Ezekkel az új elektromos modellekkel még több ügyfelünk számára tesszük lehetővé, hogy a villamosítás útjára lépjen, és így a városokban történő árutovábbításban egyre inkább a nulla károsanyag-kibocsátású járművek vegyék át a szerepet. Az ügyfeleink a fuvarfeladataiknak megfelelően személyre szabhajták ezeket a tehergépjárműveket, így változatlan hatékonysággal, de lokálisan zéró CO2-kibocsátással folytathatják üzletmenetüket.” – Mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

A nehéz rakománnyal megrakott dízel tehergépjárművek a legtöbb városban igen szokványosak. Ma azonban már van lehetőség arra, hogy a városi fuvarfeladatokat elektromos járművekkel lássák el. Amellett, hogy nulla kipufogógáz-kibocsátással rendelkeznek, a tisztán elektromos nehézgépjárművek a sofőrök számára is jobb munkakörülményeket biztosítanak, hiszen csendesek – amiből fakadóan a városok is élhetőbbé válnak a lakosok számára.

Az elektromos önjáró alvázak akkumulátorkapacitása akár 540 kWh is lehet. Ez, és a járműbe szerelt akkumulátorok számának rugalmassága számos fuvarfeladat teljesítéséhez kínál ideális megoldást.

“Ezek a teherautók a könnyű szállítmányoktól a nehéz terhekig mindennel elbírnak. Az ügyfelek megválaszthatják a fuvarfeladat által megkívánt akkumulátor-kapacitást, és azzal, hogy nem rendelnek a járműbe a szükségesnél több akkumulátort, nő annak hasznos terhelhetősége is. Bármi is legyen a fuvarfeladat, a Volvo Trucks rendelkezik az annak megfelelően összeállított, és költséghatékony elektromos szállítmányozási eszközzel.” – Teszi hozzá Roger Alm.

A Volvo Trucks ma az egyetlen világszerte jelen lévő tehergépjármű-gyártó a piacon, amelyik a teljes elektromos palettáját sorozatban gyártja. A vállalat célja, hogy legkésőbb 2030-ra a világon értékesített új tehergépjárműveinek fele elektromos hajtáslánccal gördüljön le a gyártósorról.

A 2022 decembere óta megrendelhető és 2023 márciusától sorozatban gyártott modellek esetén: 
Hajtáslánc: 490 kW

Meghajtás: 3 elektromos motor

Akkumulátor: 450-540 kWh, 5-6 akkumulátor 

Fülke: Hálófülke, Globetrotter fülke, Globetrotter XL fülke

Tengelytávolság: 4300-6700

Tengelyképletek: 4x2R, 6x2R, 6x4R, 8x2R, és 8x4R

PTO: Elektromos ePTO, sebességváltóra szerelt PTO, és elektromechanikus PTO

A 2023 februárjától megrendelhető és 2023 májusától sorozatban gyártott modellek esetén: 
Hajtáslánc : 330 kW

Meghajtás: 2 elektromos motor

Akkumulátor: 360 kWh, 4 akkumulátor

Fülke: Nappali fülke

Tengelytávolság: 3900-6700
 

A 2023 júniusától megrendelhető és 2023 szeptemberétől sorozatban gyártott modellek esetén:

Akkumulátor: 180-270 kWh, 2-3 akkumulátor

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!