Leállították Franciaországban az alacsony jövedelműek lízingprogramját

0

Tavaly december végén, vagyis nagyjából 2 hónappal ezelőtt volt az e-cars.hu-n is hír, hogy Franciaországban egy igen kedvező konstrukció nyílik meg a szerényebb jövedelműek előtt elektromos autók vásárlására. Ennek lényege, hogy már havi 40 eurótól lesz lehetősége elektromos autót bérelnie azoknak, akik egy meghatározott szint alatt keresnek hivatalosan.

A legjobb az egészben, hogy aki részt vehet ebben a programban, annak nem kell előleget, vagy kauciót befizetni, továbbá a bérléshez tartozik baleset biztosítás és bizonyos esetekben akár 6 hónap ingyen töltés is. Emmanuel Macron francia elnök még tavaly október 22-én jelentette be a programot, amelynek célja, hogy maximum havi 100 eurós lízingdíjért legyen elektromos autójuk a szegényebbeknek.

Ám érdekes módon ezt végül maguk az autógyártók tornázták le egészen a mostani 40 eurós minimumig. A jogosultaknak a beugrót az állam fizeti. Megkötés, hogy csak Európában, lehetőleg Franciaországban készült modelleket lehet választani és minél kisebb a kinézett autó, annál alacsonyabb a havidíj is. Így jön ki az az eset, hogy a Twingo e-tech már havi 40 eurótól birtokolható. Ebben benne vannak a kötelező karbantartások, assistance szolgáltatás és 6 havi töltés. De elhozható még Fiat 500e (89 euró), Peugeot e-208 (99 euró), Corsa-e (94 euró) és Citroën ë-C3 (54 euró) is, a fent ismertetett feltételekkel. A szociális lízingprogramban való részvételhez a francia lakosoknak legfeljebb 15 400 euró éves bevételük lehet, évente több mint 8 000 km-t kell utazniuk és legalább 15 km-re kell lakniuk a munkahelyüktől.

Úgy tűnik azonban, hogy eddig tartott a program, ugyanis túl népszerűvé vált. Francia sajtóhírek szerint az év eleje óta már több, mint 50 000 lízingszerződést hagytak jóvá. Mindössze másfél hónappal a program elindítása után ez a szám több mint kétszerese a 2024 egészére eredetileg előirányzott 20 000-25 000 járműnek, így idénre a program felfüggesztésre került. Legkorábban 2025-ben lehet újra igényelni a támogatást. Érdemes tudni, hogy ez a felfüggesztés nem vonatkozik a többi, a francia állam által biztosított kedvezményre.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!