ES90 néven jöhet a Volvo tisztán elektromos zászlóshajója

0

Teljesen érthető, ha egy potenciális új-autó vásárló szeretne valami mást is látni, mint crossoverek és SUV-k sokasága. Szerencsére itt vannak még velünk a jól bevált formák is, mint például az ötajtós hatchback, vagy éppen a szedán. Ez utóbbiból van a Volvónak is, méghozzá több méretben is. Ezek közül a legnagyobb az S90, ami jelenleg is kapható, mild hibrid és plug-in hibrid hajtáslánccal, ami természetesen Magyarországon is megvásárolható.

A konfigurátor szerint ezzel az autóval optimális esetben 89 km autózható ki tisztán elektromos módban, ami nem rossz, de aki rákap az ízére annak, ha nincs belsőégésű motor a képben, hamar kevés lehet. Ez teljesen érthető és a Volvo is látja ezt az igényt, így várható volt, hogy a svéd-kínai márka nem hagyja az ide vonatkozó vásárlókat elmenni másik márkához.

Az első pletykák a tisztán elektromos S90-ről még februárban érkeztek a Reuters cikkében, ami arról szólt, hogy a bennfentes infók alapján tudható, 6 új elektromos modellen dolgozik nagy erőkkel a Volvo Cars. Ebből már ismert az EX90 és az EX30, valamint az EM90 furgon. A csőben pedig olyan további tisztán elektromos modellek vannak, mint az XC60, S60 és S90 modellek tisztán elektromos utódai.

Ez utóbbiról kaphatunk most némi további infót a spanyol Motor.es magazin jóvoltából. A lap szerint az autó ES90 néven fog megérkezni, ami az SPA2 padlólemezre épül meg és 1, illetve 2 e-motoros változatban lehet majd megvásárolni. Az akkupakk várható kapacitása bruttó 111 (nettó 107) kWh lesz, amivel könnyedén hozható majd a 600 kilométeres minimum hatótáv.

Volvo S90 Recharge PHEV 2023-ban

Az elektromos változat valamivel nagyobb lesz, mint a ma kapható belsőégésű motoros változat. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor az ES90 4999 mm hosszú, 1945 mm széles és 1547 mm magas lehet, tengelytávja pedig 3102 mm. Tömeg tekintetében sem kell szégyenkeznie az ES90-nek, ha bejön a spanyolok jóslata: 2500 kg (1 motorral) és 2600 kg (2 motorral) lehet a várható adat.

A tisztán elektromos ES90 belső kódneve V551 és megjelenésekor Kína, Európa és az USA lesznek a főbb célpontjai az újdonságnak. A motor.es információi szerint az új elektromos Volvo gyártása már 2024 májusában megkezdődik. Az autógyártó ezután 2025 közepén adja majd át az első példányokat a vásárlóknak.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!