Megnyitotta a Tesla a magyarországi töltőhálózatát más e-autók előtt

0

Nagy napra ébredhetett a magyarországi e-autós közösség, ugyanis a Tesla egy gombnyomással megnyitotta a hazai Supercharger állomásainak a többségét.

Ma reggel a Tesla a hivatalos Tesla Charging X oldalán tudatta, hogy Írországban, Romániában és Magyarországon nyitotta meg a töltőhálózatát más elektromos autók előtt. Így most már tényleg a Tesla töltőhálózata lett a legnagyobb és leggyorsabb kicsiny országunkban.

Egészen pontosan a tíz magyarországi helyszínéből nyolcat nyitott meg az amerikai elektromos autós vállalat a nem Teslák számára. Ezek a helyszínek az Auchan parkolóiban találhatóan. A töltési díj külsősként egységesen 266 Ft/kWh. Továbbá ha előfizetünk egy hűséggel nem járó havidíjas csomagra, melynek ára 5000 Ft egy hónapban, úgy Teslás áron, azaz 197 Ft/kWh-ért tölthetünk a CCS töltőkkel szerelt Tesla hálózatán.

  • Debrecen (8 db V2)
  • Fót (8 db V2 és 4 db V3)
  • Miskolc (8 db V2)
  • Szeged (8 db V2)
  • Szigetszentmiklós (20 db V3)
  • Törökbálint (8 db V2 és 4 db V3)
  • Óbuda (12 db V3)
  • Székesfehérvár (12 db V3)

Várható volt ez a lépés nem csak a nyugati országokban, hanem idehaza és szomszédainknál is, mivel az EU 148,72 millió euróval támogatta egy szeptemberi bejelentés szerint a Tesla Supercharger hálózatának európai bővítését. Ezért pedig jogosan várja el, hogy a Supercharger hálózat ne csak Tesla típusú elektromos járműveknek legyen elérhető.
Az támogatás nagy részét a Tesla a hálózat V4-es Superchargerre való bővítéshez használja fel, amely már 350kW teljesítményt kínál, hosszabb töltőkábellel érkezik (hogy minden márkával kompatibilis legyen), és helyet kap rajta egy bankkártya terminál is. A kisebbik felét pedig a kevésbé lefedett országok hálózatának bővítésére fordítja. Így nyílhatott meg nemrégiben a székesfehérvári állomásuk is.

Egy nemrégiben megjelent kormányhatározat további 92 töltőpont, 8 helyszínen való telepítését támogatja a Tesla Magyarországnak összesen 1,15 milliárd forint összegben. Ebből a keretből a CEF (EU) támogatás 0,785 milliárd forint.
Ha ez megvalósul, akkor a Tesla hazánkban összesen 206 oszloppal lesz a legnagyobb ultratöltő szolgáltató.
A keretösszegből 8db töltőpont korszerűsítése is megvalósul.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!