Három, tisztán elektromos Nissan modell gyártása kerül Angliába

0

Csütörtökön volt róla szó, hogy angol hírforrások arról írtak, miszerint már másnap, vagyis pénteken a Nissan egy igen exkluzív hírrel fog jelentkezni ami arról szól, hogy a sunderlandi gyárban megszűnő belsőégésű autók gyártása helyett érkezik a Juke és a Qashqai tisztán elektromos változata. Helyesek voltak a kiszivárgott infók és a Nissan megtette, amit kell, ezt hivatalos sajtóanyag is alátámasztja már.

Tehát péntektől hivatalos, hogy a Nissan Juke és a Nissan Qashqai kap tisztán elektromos meghajtást is, a jelenlegi belsőégésű paletta mellé. A döntés nem lehetett véletlen, hiszen a Nissan Qashqai volt tavaly a legkelendőbb autó az Egyesült Királyságban és 24 év után az első brit gyártású modell, amely a slágerlisták élére került. Tavaly több mint 42 700 darabot adtak el az Egyesült Királyságban. De a Juke-nak sem kell szégyenkeznie, az angolok ezt az autót is igencsak kedvelik. Ezen két autón felül pedig egy harmadik elektromos típus is érkezik, ez pedig a Leaf utódja lesz, amiről azonban most még nem árult el részleteket a Nissan.

Az elektromos trió bejelentése és gyártásának helyszíne tehát adott és a Nissan nem évi pár ezer darabbal számol, hiszen ezen modellek előállításához egy további, új üzemet is készül megépíteni a vállalat, ami közel 3 milliárd angol fontba fog kerülni. Ezen felül a Nissan további 1,12 milliárd GBP-t különített el az Egyesült Királyságban végzett tevékenységére és a szélesebb ellátási láncra a ma bejelentett új modellek kutatási és fejlesztési folyamatira, gyártására, ideértve a létesítmények és a gyártási folyamatok fejlesztésére. Ugyanezen területek korábban már kaptak egy 423 millió GBP értékű támogatási bejelentést.

Továbbá a kormányzat is támogatja a Nissan új beruházását. A Nissan döntését állítólag „jelentős állami finanszírozási garancia” is alátámasztja, aminek összege azonban továbbra sem ismert. A Nissan döntésének fontosságát Rishi Sunak brit miniszterelnök is kihangsúlyozta, a cég befektetését „az Egyesült Királyság autóipara felé tanúsított hatalmas bizalmi szavazásnak” nevezte.

A Nissan már most is gyártja a Qashqai és a Juke hibrid változatait Sunderlandben, valamint a teljesen elektromos Leafet. A hírek szerint a Szövetség CMF-EV platformjára épülő, teljesen elektromos crossover modellt is hozzáadnak majd az itteni palettához. Amint azt a Nissan új bejelentésében írja, a Sunderlandbe érkező három elektromos modellt a Tokióban először bemutatott Hyper Urban, Hyper Punk és Chill-Out koncepciójárművek ihlették. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy mikortól és pontosan milyen mennyiségben készül itt a három új elektromos modell.

A termelést segítő új akkumulátorgyárról is csak néhány részlet található. A 2022 vége óta épülő első akkumulátorcella-gyárhoz hasonlóan valószínűleg Sunderlandben épül fel a partner AESC-vel (korábban Envision AESC), amelynek 20 százaléka a Nissan tulajdonában van. Mivel a cég most három akkumulátorgyárról beszél, valószínűleg a harmadik gyárat az AESC a Renault észak-franciaországi(Douai) telephelyére tervezi.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!