Érkezik a tisztán elektromos Nissan Qashqai és Juke

0

Nem vitás, hogy a Nissan anno meglehetősen nagyot durrantott, amikor bemutatta a Qashqai néven futó crossoverjét. Gyakorlatilag ez volt az első városi terepjáró a kétezres évek végén. Persze korábban is voltak próbálkozások, de akkor még nem igazán létezett ez a kategória, igény sem volt rá. Bezzeg manapság már megkerülhetetlen a kategória és a kategóriateremtő Qashqai is köszöni szépen, jól elvan.

Azonban sem a Qashqai, sem a másik sikertermék, a Juke nem rendelkezik tisztán elektromos változattal. Ezekre azonban igény biztosan lenne, főleg egy jó árcédulával. Most viszont fordulhat a kocka, ugyanis az angol Sky News szerint a Nissan is felismerte a kínálkozó lehetőséget és a lap szerint a japán márka pontosan ennek a két típusnak fogja bejelenteni pénteken az elektromos változatait.

Iparági forrásokra hivatkozva a jelentés szerint a Nissan „több száz millió fontot” tervez a projektre költeni, illetve magas rangú politikai támogatás is van a döntés mögött. Egy forrás szerint a kormány valószínűleg jelentős támogatást vállalna magára, amit Rishi Sunak miniszterelnök és Jeremy Hunt kancellár is jóváhagy.

A kormányzati támogatás azért fontos, mert az elektromos változatok az említett két modell esetében szintén a Nissan angliai gyárában készülnének (Sunderland), ahol a Nissan Leaf is. Itt egyébként már nem csak autógyártás van. A Nissan ide telepítette EV360 nevű akkugyárát is, ahol évi 35 GWh kapacitás formájában készülnek akkumulátorok. A gyárban egyébként lenne helye új elektromos modelleknek, hiszen itt hamarosan (2025 szeptembere a tervek szerint) leáll minden belsőégésű motoros autó gyártása.

A Nissan Qashqai volt tavaly a legkelendőbb autó az Egyesült Királyságban és 24 év után az első brit gyártású modell, amely a slágerlisták élére került. Tavaly több mint 42 700 darabot adtak el az Egyesült Királyságban.

A két új elektromos Nissanról azután kezdtek el szivárogni a hírek, hogy az Egyesült Királyság legfelsőbb pénzügyi tisztviselője, Jeremy Hunt 4,5 milliárd font (5,6 milliárd dollár) gyártási beruházási tervet jelentett be a tiszta energiára összpontosítva. Hozzátette, a beruházás kétmilliárd fontot (2,5 milliárd dollárt) tartalmaz „az autóipari ágazat nulla kibocsátású beruházásaira, amit a Nissan és a Toyota melegen üdvözölt”.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!