Párizs vezetősége keményen büntetné a terepjáró tulajdonosokat

0

A bérelhető elektromos rollerek kitiltása után, Párizs vezetősége most a nagy terepjáró tulajdonosoknak menne neki.

Párizsban augusztus végén kezdődött meg a bérelhető elektromos rollerek kivonása a forgalomból, és a hónap végére a francia főváros lett az első európai főváros, ahol betiltották ezen járművek használatát. A párizsiak áprilisban népszavazáson döntöttek a betiltásról, az 1,3 millió választásra jogosult közül azonban csak 103 ezren vonultak az urnákhoz, azaz a részvétel 7,46 százalékos volt, de 90 százalékuk a betiltás mellett voksolt. Anne Hidalgo polgármester még a szavazás előtt elkötelezte magát arra, hogy „mindenképpen és egyszerűen tiszteletben tartja a voksolás eredményét, bármi is legyen az”. A párizsi városvezető maga is a betiltás mellett kampányolt. 

Most pedig Párizs polgármestere szerint túl sok a nagy és környezetszennyező terepjáró a városban. Éppen ezért arra kéri a választókat, hogy döntsenek a parkolási díj emeléséről, hogy zöldebbé tudják tenni a fővárost.

Sok-e a terepjáró Párizsban? – A polgármester ezt a kérdést tette fel a választóknak a jövő évi olimpiai játékok előtt. A városvezető régóta tartó kampányának egyik célja a várost gyalogos- és bolygóbarátabbá, az autósok számára pedig kevésbé barátságossá tenni. Éppen ezért a választókat február 4-én kérdezik meg a terepjárókra vonatkozó parkolási díjak jelentős emeléséről – mondta Anne Hidalgo párizsi polgármester kedden egy online közzétett videóban.

„Sokan arra panaszkodnak, hogy még mindig túl sok a nagy és környezetszennyező terepjáró, amelyek egyre több helyet foglalnak el az utcáinkon és a járdáinkon” – jelentette ki a városvezető. „Meg kell állítanunk ezt a jelenséget azáltal, hogy korlátozzuk a SUV-k és a 4×4-esek jelenlétét Párizsban.” Továbbá a párizsi polgármester reméli, hogy a szavazás egyúttal üzenetet küld az autógyártóknak is. 

A városháza nem pontosította a jelentős parkolási díjemelés mértékét, se azt, hogy a jóváhagyás mikor lépne életbe. Továbbá az sem világos, hogy mely járművekre vonatkozna a díjemelés.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!