Elektromosítja MX-5 modelljét a Mazda

0

Az elektromos meghajtás és a kabrió életérzés sok esetben tud kiváló párost alkotni. Nem véletlenül voltak régen is keresettek a selymesen járó benzinmotorok az ilyen autókba, hiszen a lenyitott tetővel való suhanás mellé nem igazán passzolnak más zajok. A kabriózás egyik ikonja a Mazda MX-5, amiből most már biztosan lesz „villamosított” változat is.

Először 2019-ben volt szó arról, hogy jöhet egy elektromos változat a legendás típusból, ám a gyártó sem akkor, sem pedig azóta nem erősítette meg, hogy konkrétan milyen szinten akarnak belenyúlni a hajtásláncba. Így pedig akár egy hibrid verzió is lehet „elektromos”, főleg egy olyan gyártó esetében kényes téma ez, ami 2023 közepén is ott tart, hogy van egyetlen tisztán elektromos modelljük az MX-30, ami több éves konstrukció és bemutatásakor is voltak komoly hiányosságai. Többek között a már akkor is kicsinek számító akkupakk.

Azóta sem nagyon volt szó a nálunk MX-5, a világ bizonyos tájain Miata néven futó modell elektromos változatának érkezéséről. Ám a napokban végigfutott a hír a világ nagy autós portáljain, miszerint a Mazda megerősítette, hogy a 2026-os MX-5 Miata következő generációját „villamosítják”. Ez a 2026-os modellévet jelenti ebben az esetben, vagyis az első ilyen típus valószínűleg 2025 közepén kerülhet forgalomba.

Az autógyártó azonban sajnos ezúttal sem árulta el, hogy milyen formában valósul meg a villamosítás – teljesen elektromos, hibrid vagy plug-in hibrid. Azonban a bevált márkanevek átemelése a jövőbe a Mazda esetében sem egy elhanyagolható dolog, úgy tűnik, hogy az MX5 (Miata) lesz az első, amihez hozzányúlnak. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb autógyártó a főbb piacok tekintetében 2030-ra át akar váltani a tisztán elektromos meghajtásra, a Mazda esetében ez a 2030-as dátum csupán a részleges átállás vállalása.

A bejelentésben nincsen sok részlet, de a Mazda azt mondta, hogy együttműködik a Rohm Semiconductorral az elektromos motorok fejlesztésében, az Envision AESC-vel pedig az akkumulátorok esetében. A kinézet esetében sajnos egyelőre csak találgatni lehet, de jó eséllyel a „Vision Study” lehet az elektromos MX-5 alapja:

Kíváncsian várjuk tehát, hogy mit mutat be végül a Mazda az „elektromos MX-5” márkanév alatt, de addig még sajnos várni kell.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!